Kataisen taisteluhanska vaihtui

Pekka Mervola

Jyri Häkämies (kok.) lähtee etujärjestöpomoksi EK:hon ja jättää pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) kylkisuojaukset avoimiksi. Häkämies on ollut Kataisen taisteluhanska ja suojapanssari politiikan otteluissa.

Hallitukseen nousee elinkeinoministeriksi Jan Vapaavuori (kok.), joka ei ole puhdas pulmunen menneisyydeltään. Takana ovat nuoruudessa hankittu tuomio pahoinpitelystä, sitten varkaudesta ja aikuisiältä rattijuoppoudesta.

Vapaavuori tulee hallitukseen kokoomuksen oikean reunan ääneksi. Kataisen linjaa on puolueen välillä pidetty liian vähän oikeistolaisena. Vapaavuori tulee ehkä profiloitumaan voimakkaaksi vastavoimaksi Jutta Urpilaiselle ja SDP:lle hallituksessa.

Kokoomuksen vahva valtakausi on jo luonut virtaa ulos politiikan arkitöistä. Puolueen avustajakunta on vaihtunut vinhasti ja nyt aivan Kataisen ydintiimistä tulee ensimmäinen ministeritason lähtijä.

Muutos ei vielä ole oire suuremmasta mutta jotakin se ennakoi. Kataisen voittoisa johtotiimi katsoo maailmaa jo toisin silmin.

Myös Katainen saattaa muutaman vuoden kuluttua siirtyä muihin töihin. Ei olisi ihme, että jos hän kiinnostuisi vuonna 2014 Olli Rehniltä (kesk.) vapautuvasta komissaarin paikasta.

Alexander Stubbille (kok.) tuota paikkaa ei ehkä enää haluta antaa. Seuraaviin eduskuntavaaleihin kokoomus saattaa lähteä uudella johdolla, vaikka Kataisen kausi on ollut poikkeuksellisen menestyksekäs.

Väsyneen oloista Kataista siirtyminen toisaalle suoraan huipulta voi pian kiinnostaa.

Dosentti Johan Bäckmanin menneisyys näyttää päivä päivältä kummallisemmalta. Hän kiihottanut Venäjällä kansaa venäläisvähemmistön sortoväitteillä.

Täällä kotimaassa hän on silti ottanut eron venäläistaustaisesta vaimostaan ja kiistellyt tämän kanssa oikeutta myöten.

Bäckmanin väitöskirjan sisällöstä on menossa selvittely. Työ tutki ulkomaalaisten rikollisuutta Suomessa ja perustui nimettömiin haastatteluihin. Nyt osa haastatelluiksi väitetyistä ei muista mitään tutkimushaastattelua tapahtuneen.

Työn sisältö herättää epäilyksiä Helsingin yliopiston tarkastusprosessin laadukkuudesta. Itä-Suomen yliopisto puolestaan kertoi dosentuurilausuntojen aikanaan olleen vain niukasti puoltavia.

Aikamoinen kupla on ilmassa.

Henna Virkkunen(kok.) tormistautui vihdoinkin puolustamaan julkisesti Keski-Suomea. Hän vaati, että koulutuksen arviointikeskus on saatava Jyväskylään. Selvitysmies Markku Mattila ehdottaa sen pääpaikaksi Helsinkiä. Opetusministeri Jukka Gustafsson (sd.) päättää asiasta.

Arviointikeskus on Virkkusen näytön paikka. Hänen on pystyttävä vääntämään päätös tänne tai sitten koko lausunto näyttää vain poliittiselta peliltä.

Virkkusen ministeriaikana Jyväskylä ja Keski-Suomi on jäänyt kaikissa suurissa alueellistamispäätöksissä tappiolle. Se on erittäin huonoa meriittiä hallituspuolueille.

Hallituspuolueiden kansanedustajien on löydettävä yhteistä voimaa ja ajettava Keski-Suomen asioita. Sitä heiltä voi odottaa, ja myös oppositiolta taustatukea näissä asioissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.