Katseet kohdistuvat Putiniin

Tapani Luotola

Suurvaltapolitiikan huipulla eletään vallanpitäjien vaihtopäiviä. Yhdysvalloissa Barack Obama sai jatkoajan, mutta presidentin on otettava vaalien tasaväkisyys huomioon esikuntansa kokoonpanomuutoksissa. Kiinassa valtaa pitävän kommunistipuolueen kokous vaihtaa maassa johtoa.

Johtavien suurvaltojen akselilla Venäjä on poikkeus. Kolmannen kautensa aloittanut presidentti Vladimir Putin vankistaa valtaansa niin lujasti, että oppositio syyttää presidenttiä poliittisten vastustajiensa Venäjän lakeja ja kansainvälistä oikeutta rikkovasta vainoamisesta.

Vaikka Putinin kansansuosio on merkittävästi laskenut, se on yhä kohtuullinen. Uusi kysymysmerkki on hänen macho-karismansa keskeisin tekijä, terveydentila.

Putin on luopunut perinteisestä kansalaisten kyselytentistään televisiossa ja perunut matkojaan. Syyksi on ilmoitettu ”vanha urheiluvamma”, jonka vuoksi presidenttiä on kielletty matkustamasta lentokoneella.

Ykkösjohtajan terveys on symbolisesti valtavan tärkeää Venäjällä. Putin on rakentanut koko uskottavuutensa voimamies-imagolleen. Eläkeläisväestö muistaa yhä Neuvostoliiton johtajien jatkuvat sairastelut ja niiden luoman ”varjohallinnon”.

Putinia haastetaan eri suunnilta. Venäläisten mielialoja selvittänyt Strategisen tutkimuksen keskus ennusti lokakuun lopussa kansalaisten hakeutuvan suurmielenosoituksiin pettyneinä Putinin lunastamattomiin lupauksiin. Demokratia-opposition lisäksi liikkeellä ovat äärinationalistit, jotka sunnuntaina vaativat useissa mielenosoituksissa Putinin eroa Venäjän slaavienemmistön laiminlyömisen vuoksi.

Presidentti on hakenut ja saanut tukea. Putinin mielestä Pussy Riot -aktivistiryhmän vankeustuomiot ovat oikeutettuja, koska ”ryhmäseksi” järkytti Venäjän moraalista arvopohjaa ja ”uskovaisten tunteita”. Pian presidenttiä myötäillyt Venäjän ortodoksisen kirkon johtaja, patriarkka Kirill kehottikin kansaa pysymään uskollisena perinteille ja välttämään länsivaikutteita vakauden säilyttämiseksi Venäjällä. Ortodoksikirkko on yhä merkittävämpi Putinia tukeva poliittinen voima Venäjällä.

Vain vähän aikaisemmin pääministeri, ensi viikolla Suomeen työvierailulle saapuva Dmitri Medvedev oli todennut, ettei Pussy Riot -ryhmäläisiä olisi pitänyt tuomita vankilaan. Presidentti osoitti omalla tuomiollaan kaapin paikan taka-alalle painuneelle kakkosmiehelleenkin.

Johtajien yksi tapa vastata haasteisiin on vaihtaa lähipiiriä. Tiistaina Putin erotti puolustusministeri Anatoli Serdjukovin. Pääministeri saattaa vielä tehdä hänelle seuraa.

Putinista kirjan tehnyt venäläis-amerikkalainen toimittaja Masha Gessen arveli vieraillessaan hiljakkoin Suomessa, että Putinin hallinto voi kaatua jopa puolessatoista vuodessa.

UKK-seuran tilaisuudessa tiistaina Jyväskylässä vierailleella Venäjä-tutkijalla, tohtori Esa Seppäsellä on toinen näkemys: venäläisten sieluun kauko- ja lähimenneisyydestä iskostunut muutosten pelko voi taitavasti ylhäältä ohjailtuna jähmettää ”putinilaisen tasapainotilan” brezhneviläiseksi stagnaatioksi, uudeksi pysähtyneisyydeksi. Kehitystä voimistaa ainakin presidenttiä tukevan byrokratian valtava paisuminen Putinin Venäjällä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.