Ookkos käyny oopperassa?

Inkeri Pasanen

Ookkos käyny oopperassa, ookkos kunnon ihminen? Näin riimitteli Juha”Watt”Vainio yhdessä laulussaan.

Meille keskisuomalaisille ei ole ihan helppo juttu lähteä oopperaan. Suomen ainoa tämän taiteen laitos, Kansallisooppera, on meidän näkökulmastamme perin syrjässä: Helsingissä. Sieltä matka Keski-Suomeen on tunnetusti vielä pidempi kuin päinvastoin; vierailunäytökset ovat perin harvinaisia.

Viitasaarelaisia hemmoteltiin torstai-iltana Kansallisoopperan ja Haapaniemen alakoulun viidensien luokkien yhteisesityksellä, Vincent van Goghin elämästä kertovalla Auringonkukat-pienoisoopperalla.

Oli upeaa nähdä, kuinka kotikaupunkini väki osasi arvostaa tätä harvinaista herkkua. Viitasaari Areenalle saapui viitisensataa oopperan ystävää eli noin seitsemän prosenttia kaupungin vajaasta 7 000 asukkaasta. Jyväskylässä vastaava osallistumisprosentti tarkoittaisi kymmentätuhatta ihmistä.

Viitasaarelaiset saivat koululaisoopperan, koska Haapaniemen koulun musiikinopettaja Jukka Puustinen oli yhteydessä Kansallisoopperaan jo pari vuotta sitten. Melkoinen työvoitto, sillä koululaisoopperoita toteutetaan tänä vuonna vain kolme.

Keskisuomalaisista kouluista oopperayhteistyöhön on aiemmin päässyt vain Jämsän Vitikkalan koulu.

Pitääkö ihmisen osoittaa nykypäivänä kunnollisuuttaan tai edes kulttuurikuntoaan oopperassa käymällä? Ei tietenkään tarvitse, jos ei tahdo. Jokainen voi pitää omat ennakkoluulonsa.

Viitasaaren Auringonkukkia seurasi varmasti moni oopperan ensikertalainen. Yleisöä oli pikkulapsista eläkeläisiin. Yllätys saattoi olla jo se, että laulut esitettiin suomeksi ja sanoista sai vaivattomasti selvää.

Kansallisooppera on toteuttanut koululaisoopperoita toistakymmentä vuotta. Tavoitteena on yleisten mielikuvien ja ennakkoluulojen muuttaminen: ooppera voi olla muutakin kuin tekotaiteellista, tylsää ja pönäkän hienostunutta.

Olisi hienoa, jos Kansallisooppera useammin jalkautuisi eri puolille Suomea, muutenkin kuin koululaisvierailuilla. Elokuussa 2008 Jyväskylän satamassa esitettiin jättinäytöltä Giacomo Puccinin Lännen tyttö -oopperaa. Vaikka ilta oli kolea, katsojia oli liki kolmetuhatta.

Jyväskylän lisäksi Lännen tyttö nähtiin samanaikaisesti Helsingin Senaatintorilla ja Rovaniemen keskustassa. Hyvästä yleisömenestyksestä huolimatta kokeilu jäi ainutkertaiseksi. Kulisseissa kerrotaan syyksi taiteilijoiden vaatimus tekijänoikeuskorvauksista.

Myös Keski-Suomen alueoopperalla on alkamassa oma koululaisprojekti. Nelisensataa yläkoululaista ja lukiolaista pääsee harjoituksiin seuraamaan oopperan valmistumista.

Laulamisen ja näyttelemisen lisäksi tutuiksi tehdään lavastajan, maskeeraajan, puvustajan ja monien muiden eri alojen ammattilaisten työtä – taidekasvatuksen lisäksi joku saa kenties vinkin jopa ammatinvalintaan.

Alueooppera on pitänyt jo neljänkymmenen vuoden ajan huolta siitä, että Jyväskylässä on joka toinen vuosi voitu nauttia oopperan ensi-illasta. Rohkeutta puuhaihmisiltä ei puutu, sillä kaksi kolmasosaa budjetista on lipputulojen varassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.