Vaikeita päätöksiä ja hitaan talouskasvun tuskaa

Markku Andersson

Valtiosihteeri Raimo Sailas on todennut, että kuntien uusilta luottamushenkilöiltä vaaditaan tiukkuutta, jämäkkyyttä, asioihin perehtymistä ja vastuuntuntoa. Kunnille hän ennustaa ankaraa sopeutumisen aikaa.

Suomalaisilla kunnilla on edessä pitkä hitaan kasvun aika, niin myös Jyväskylässä. Verotulot kasvavat tuskastuttavan hitaasti ja uusia velvoitteita annetaan lisää rasittamaan kuntien entuudestaankin heikoksi valahtanutta taloutta.

Jyväskylän talous on vaikeassa jamassa. Talouden vakauttaminen ja nousu-uralle saattaminen edellyttää usean vuoden pitkäjänteistä ja määrätietoista työtä rakenteiden ja palvelujen tuottamisen tapojen äärellä.

Valtuustokauden yhtenä pääteemana tulee olemaan talouden tasapainottaminen siten, että velkaantumiskierre saadaan pysäytettyä. Kaupungin menot on sopeutettava näköpiirissä oleviin tuloihin. Palvelutason ja -varustelun pitäminen nykyisellään on tämänhetkisellä rahoituksella mahdottomuus.

Tosiasioiden tunnustaminen ja tuloksekas yhteistyö on nousun perusta. Jyväskylän kasvun turvaamisessa elinvoiman ja kilpailukykyisyyden on oltava keskiössä.

Kaupunki tarvitsee myös uskottavan talouden vakauttamisohjelman, vahvan poliittisen tahdon sisältävän sopimuksen ja ohjauksen. Sekä luottamushenkilöiden että virkamiesten sitoutuminen on välttämätöntä suunnan kääntämiseksi. Kuntalaisten ymmärrys toimille edellyttää tiivistyvää vuoropuhelua ja avoimuutta.

Jyväskylän ensi vuoden talousarvion valmistelu on loppusuoralla, mutta monta tuskaisaa päätöstä vielä tarvitaan. Taloutta ja tulevaisuutta käsittelevä kuntalaistilaisuus pidetään 1.11. kello 17 alkaen Palokan koululla. Tervetuloa mukaan sankoin joukoin!

Tulevien vuosien investointihaasteet ovat suuret. Satojen miljoonien eurojen uusi sairaala –hanketta viedään eteenpäin sellaisella vauhdilla, ettei laadukas hankesuunnittelu tahdo mukana ehtiä.

Päiväkoteja, kouluja, palveluyksiköitä, terveysasemia, kunnallistekniikkaa tarvitaan väistämättä yhdessä Suomen voimakkaimmista kasvukeskuksista myös tulevina vuosina.

Toteutetut 100 miljoonan euron kouluinvestoinnit, 50 miljoonan euron terveysasemainvestoinnit ja palvelutalojen sekä homekiinteistöjen kymmenmiljoonaiset korjaukset ovat olleet välttämättömiä, mutta eivät valitettavasti edes riittäviä.

Valtuuston päättämistä valtaisista peruspalveluinvestoinneista on puolestaan ollut seurauksena iso velkakuorma.

Ikääntyvien määrän nopea kasvu on otettava huomioon palveluissa ja taloudessa. Palveluverkkojen laajuus sekä uusien investointien yhteensovittaminen suhteessa talouden resursseihin ja uusiin palvelujen tuottamisen tapoihin ovat tiukassa pohdinnassa. Uusia toimintatapoja on löydettävä.

Yksi onnistunut avaus on jo käytössä oleva palvelusetelijärjestelmä, jota tulee edelleen kehittää ja laajentaa, kun se on taloudellisesti perusteltua. Tulevat palvelulinjaukset ovat uuden valtuuston käsittelyssä ensi keväänä.

Perusturvalautakunta antoi myönteisen lausunnon sosiaali- ja terveyspalveluissa palvelutuotantoon liittyvästä vapaaehtoisesta palveluhaasteoikeudesta/palvelualoitteesta, jotta voitaisiin järjestää esimerkiksi 2–3 vuoden mittainen toimintatapaa selventävä kokeilu.

Kysymys on paikallisten yritysten ja kolmannen sektorin mahdollisuudesta haastaa omilla palvelutuotteillaan kunnallista toimintatapaa niin laadulla kuin kustannuksilla.

Investointien ja asianmukaisten kuntalaispalvelujen perustana olevien verotulojen ja taloudellisen vaurauden pohjan muodostavat vetovoimainen kaupunki ja toimiva elinkeinopolitiikka. Siksi väestönkasvun ja uusien työpaikkojen rakentamisen, olemassa olevien työpaikkojen turvaamisen lisäksi, on oltava kaupunkikehityksen keskiössä.

2000-luvulla Jyväskylän väkiluku on kasvanut vuosittain keskimäärin 1 500 asukkaalla ja runsaalla 700 uudella työpaikalla. Suurista kaupungeista Jyväskylä, kuten koko Jyväskylän seutu, on ollut yksi Suomen vetovoimaisimmista kaupungeista.

Kaupunki sai äskettäin EK:n tutkimuksessa huutia muun muassa yritysten tasapuolisesta kohtelusta sekä yritysten mahdollisuudesta osallistua kuntapalvelujen tuottamiseen. Tästä on otettu koppi ja yrittäjien kanssa haetaan yhteistä nuotitusta muun muassa yrittäjyysvaikutusten arviointiin sekä hankintayhteistyöhön.

Myös Jyväskylässä irtisanomisista ja yt-menettelyistä kertovia uutisia on liian usein. Nuorten ja opiskelijoiden kaupungissa nuorisotyöttömyys on noussut parinkymmenen prosentin paikkeille. Ensi vuoden budjetissa tähän erityiskysymykseen varaudutaankin erityistoimin.

Tämän hetken syysnäkymässä tarvitaan Sailaksen peräänkuuluttamaa tiukkuutta, jämäkkyyttä ja vastuuntuntoa. Tällaisin lupauksin olevaa ehdokasta kannattaa mielestäni kuntavaaleissa äänestää!

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut