Opiskelijahintojen pelastustoimiin!

Taisa Hännikäinen

Tutkimuksen mukaan kuntavaaliehdokkaiden keski-ikä on 48 vuotta. Se on mielestäni hieman hassua, sillä tämän ikäluokan henkilöt käyttävät kunnallisia palveluja näennäisesti vähiten.

Vaalilupaukset liittyvät usein kouluihin, päiväkoteihin ja vanhustenhoitoon. Keski-ikäisillä keskiluokkaisilla ehdokkailla on taatusti jokin haisu siitä, miten asiat ovat. Joillakin saattaa olla omia lapsia ja aivan varmasti äiti ja isä.

Uskoisin kuitenkin, että äskettäin täysi-ikäistyneillä nuorilla aikuisilla on tuoreemmassa muistissa se, miten koulussa ja muissa kunnan nuorille suunnatuissa palveluissa on mennyt. Siksi olisi järkevää, että kyseisen ikäluokan ihmiset olisivat ensisijaisesti vaikuttamassa kunnan toimintaan.

Tahto ja tarve eivät usein kulje käsi kädessä. Pienenä äiti oli usein oikeassa, vaikkei se siltä aina tuntunut. Minä kun olisin halunnut uuden nuken, vaikka vanhoja olikin iso kasa. Tiettyyn rajaan saakka uskon, että vanhemmat tietävät paremmin lapsen tarpeet. Enää emme kuitenkaan ole lapsia, joten omien prioriteettien vastaisiin epäkohtiin on tartuttava ihan itse.

Ehdokkaaksi lähteminen ei välttämättä ole helppoa tai mieluisa ajatus. Mielikuva kuivista kokouksista ja ”näin on kuulkaa tytöt tehty ennenkin” -mentaliteetilla maustetuista pullakahveista ei houkuttele. Lähtisin silti väittämään, etteivät vanhat vaikuttajamme panisi pahakseen, mikäli asioihin saataisiin nuorempaa näkökulmaa ja uusia tuulia.

Jos intoa riittää, nuorten tulisi asettua rohkeasti ehdolle. Elätän innolla toiveita ikäjakauman muuttumisesta ensi kauteen mennessä. Vaikka itse ehdokkaaksi on myöhäistä lähteä, ei kannata heittää kirvestä kaivoon. Kuntavaalien ennakkoäänestys alkoi tänään ja jatkuu ensi viikon tiistaihin. Varsinainen vaalipäivä on 28. lokakuuta.

Mikäli olet yli 18-vuotias täysivaltainen Suomen kansalainen, on juuri sinun aikasi vaikuttaa.

Kirjoittaja opiskelee kolmatta vuotta leipuri-kondiittoriksi Jyväskylän ammattiopistossa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut