Suruaikaa sängynlaidalla

Aino Suhola

Komppaan Nalle Puhia. Hyvin pienet aivot ovat koetuksella. Pitäisi ajatella suuria, mutta kun on tuota suruakin. Äitivainaalta peritty putkitelkkari nukkui eräänä yönä hiljaa pois. Uusi on terävälaitainen. Eikä lämmitä.

Uutiset ovat entisen ikäviä ja sekavia. Terveysterroristit lupaavat lyhyttä elämää epätäydellisille ja kestävyysvajeesta huolestuneet talousmiehet manaavat, kun ne eivät kuole millään.

Ajatteleminen on raskasta työtä, eikä siitä makseta erikseen. Hidastakin se on. Vähän kuin etana jarruttaisi mutkassa, ja reaktionopeus ratkaisee. Nyt pitää ampua äkkiä alas muutakin kuin uutisankkoja.

Syksyn parasta saalista ovat olleet musta Mannerheim ja tasavallan presidentin ihan tavalliset asiat. Naurattaisi, jos ei hirvittäisi.

Musta Mannerheim tuomittiin jo ennen kuin kenelläkään oli mitään käsitystä koko elokuvasta. Pyhäinhäväistystä! Mä niin delaan! Mitä musaa se muuten teki?

Katukielessä mustat ovat nyt mannerheimeja.

Ystäväni huomasi kysyä, ovatko muutkin näyttelijät mustia, ja myönteisen vastauksen kuultuaan puuskahti, että mitä ihmettä tämä vouhkaaminen sitten on.

Hän lukee muutakin kuin Keltaista Pörssiä.

Kaunokirjallisuus tuo tiukkoihin riviväleihin väljyyttä. Avartaa ajattelua ja mielen maailmaa. Sen myötä ymmärtää, että Afrikassa joku saattaisi haluta kertoa lapsilleen tarinan erään pohjoisen maan suuresta sankarista. Ja että tarina sisältäisi opetuksen: perhettä ei saa unohtaa minkään asian, edes isänmaan asian, tähden.

Nyt on paljastunut, että pääasia olikin Ylen oma dokumentti elokuvan teosta ja itse elokuva vain huonoa saippuaoopperaa. Harvinaisen turha meteli. Samanlaisen kykenee luomaan naakkaparvi puussa aika pienillä aivoilla.

Entä halit, pusut ja pullat? Paljon on naurua virrannut presidentti Sauli Niinistön asettaman työryhmän työstä. Ensin huudetaan, että ei se välitä, ja kun välittää, huudetaan, että väärin välitetty.

Työryhmä halusi etsiä keinoja syrjäytymisen ehkäisemiseksi. Kansa kuuli edustajansa median välityksellä vain sanan syrjäytyminen ja huusi, että paljonko pullantuoksuiset kotileikit syrjäytyneitä auttavat.

Ei kukaan niin väittänytkään. Nyt ei etsitty rahaa, työtä tai terapeutteja jo syrjäytyneitä auttamaan, vaan kenttätyön tekijöiden kokemuksella ihan tavallisia tapoja elää yhdessä ihmisiksi niin, että kukaan ei syrjäytyisi.

Median täystyrmäyksessä ymmärrys putosi kyydistä. 14.9. A-studion Streamin toimittaja Hinni Aarninsalo tukehdutti haastateltavansa omien ajatustensa pakkopullaan ja pysyi vaivoin tuolissaan maalatessaan Niinistöäniksityöryhmineen nurkkaan.

Mutta kyllä hän valistikin. En tiennyt, että uupuneen yksinhuoltajan ikkunoiden peseminen ystäväapuna on oikeistolaista politiikkaa. Eikö vassari tai demari saakaan olla lähimmäinen?

Taantuman pelossa säästetään jo järkeäkin.

Tutkimus kertoi äskettäin, että meillä on ongelmia luetun ymmärtämisessä. Toinen tuore tutkimus todistaa, että vihamielisyys ja epäluuloisuus yhdistettynä huono-osaisuuteen altistavat syrjäytymiselle.

Hirveää mutta mahdollista, että Niinistön työryhmä toivoa rohkaistessaan oli oikeassa. Läsnäolon ja pienten hyvien tekojen voima onkin suuri. Jopa pelottavan suuri.

Vielä pelottavampaa on ajatella, että laki ja raha eivät autakaan kaikessa. Että ihminen tarvitsee ihmistä. Köyhä ja rikas yhtä lailla.

Jokainen tarvitsee jonkun, joka tuntee koko mun pienen kessukkaelämäni siinä sängynlaidalla vanhan pakastimen ja putkitelkkarin kanssa. Ja silti välittää. Tai juuri siksi.

Ammattiavulla on tarpeensa ja aikansa, mutta mikään ei hoida niin kuin ystävältä tullut osanottokortti, kun uskollinen valvottujen öiden kumppani on siirtynyt autuaammille putkitelkkarien näkyvyysalueille:

”Isoja lohtuja sinulle, pakastimelle ja sängynlaidalle. Kanssanne suree Rääpäle.”

Tulkohon hallat ja harmit ja muut ja vaikka kuntauudistus, kunhan ihmisellä on ihminen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.