Kuntapäättäjille arvostusta

Pekka Mervola

Kuntavaaleihin on aikaa alle kuukausi. Kampanjointi alkaa täydellä voimalla tänä viikonloppuna. Ehdokkaisiin voi törmätä julkisilla paikoilla, ja sanomalehtien sivuilla on ehdokkaiden ilmoituksia.

Keskisuomalaisen vaalikone on yksi hyvä tapa tutustua ehdokkaiden ajatteluun. Se löytyy osoitteesta www.ksml.fi. Vaalikone aukeaa maanantaina.

Perinteisesti näkyvyys on vaikuttanut ihmisten äänestyspäätöksiin. Runsas sanomalehtimainonta on esimerkiksi eduskuntavaaleissa ollut jyvät jyvistä erotteleva tekijä. Äänestäjät ovat tulkinneet, että hyvin näkyvillä oleva ehdokas on asiassaan tosissaan. Siksi hänelle annetaan valtaa mieluummin kuin näkymättömälle hahmolle.

Sanomalehden mielipidesivut ovat myös hyvä paikka seurata eri puolueiden ehdokkaiden ajatuksia. Jo menneen kesän ajan Keskisuomalaisen sivuilla on ollut paljon vaaleissa ehdolle asettuneiden ihmisten kirjoituksia. Hyvä näin. Kirjoittajat ovat luoneet itselleen tunnettuutta ja levittäneet ajatuksiaan.

Kuntapoliitikon tehtävä ei ole helppo. Päättäjät joutuvat tekemään vaikeita ratkaisuja. He ovat siksi alituiseen kanssaihmisten arvostelun kohteena. Sellainen voi olla kovin raskasta.

Tulevasta valtuustokaudesta tulee useimmissa kunnissa erityisen hankala. Valtakunnantasolla pyörivät puheet kuntaliitoksista ja erilaisista hallinnon tehostamishankkeista. Hallintorajat ovat liikkeessä.

Samaan aikaan kuntien tulot eivät kasva riittävästi. Päättäjät joutuvat tekemään vaikeita valintoja. Näistä päätöksistä sitten syytetään poliitikkoja ja virkamiehiä. Todellisuudessa he tekevät juuri näissä päätöksissä vastuullisimmin työtään. Kaikkiin tarpeisiin myöntävästi vastaaminen olisi yhteiskunnallisesti suurta vastuuttomuutta.

Poliittiset päättäjät saavat kuntalaisilta liian usein kohtuutonta kritiikkiä. Näin tapahtuu esimerkiksi Jyväskylässä. Kaupungin poliittiset päättäjät ovat tehneet paljon hyviä päätöksiä. Myös virkajohto kaupunginjohtaja Markku Anderssonia myöten on tehnyt kunnon työtä. Andersson on Jyväskylässä ollut jo vuosia vääränlaisen ja kohtuuttoman kritiikin kohteena.

Usein päättäjiä kritisoivat ihmiset kääntäen nostavat itseään. Painamalla näkyvää päättäjää alaspäin hilataan omat ajatukset jotenkin viisaammalle tasolle. Usein näin ei ole.

Nyt kiitänkin kaikkien keskisuomalaisten puolesta maakunnan kuntien ja kaupunkien päättäjiä hyvästä työstä yhteisten asioiden eteen pian päättyvällä valtuustokaudella.

Päättäjät ansaitsevat arvostuksemme.

Nykymaailma on kuin ajelehtiva hyytelö. Maailmassa ei ole selkeää suuntaa. Asiat etenevät markkinavoimien satunnaisuuden mukaan, kun läntisissä demokratioissa poliittisten päättäjien rooli on heikentynyt. Politiikassa tehdyt päätökset eivät enää ohjaa maailmaa vaan markkinat testaavat kaikki ratkaisut.

Maailma elää ilman suuntaa. Ennen suunta tuli demokratioista, jota pyrkivät elintason ja elämänlaadun nousuun. Nyt markkinat sekä lännen ja islamilaisen maailman ja Kiinan voimakentät vellovat eri suuntiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.