Doping-lätinää ja lakkautettu urheilutoimitus

Tuomas Heikkilä

Pitkin viikkoa on taas äimistelty kaikenkarvaisia doping-asioita, ennen muuta tuoreen Sinivalkoinen valhe -dokumenttielokuvan sekä ikiwanhan STT-oikeudenkäynnin myötä. Vanhoista asioista jauhaminen on sinänsä tylsää, mutta erästä asiaa palstanpitäjä on tervehtinyt ilolla. Hän ei ole enää törmännyt mediassa ilmaisuun ”suomalaisen hiihdon doping-ongelma”, vaan asioista on puhuttu niiden oikeilla nimillä. Kuten ”doping-järjestelmä” tai ”järjestelmälllinen dopingin käyttö”. Sillä mitään ongelmaa ei ole koskaan ollut. On yritetty pärjätä muiden mukana, samoilla konsteilla. Niiden konstien kanssa vain tuli kerran tunaroitua pahanpäiväisesti.

Tiistaiaamuna Huomen Suomessa vieraillut Hiihtoliiton entinen päävalmentaja Kari-Pekka Kyrö loihe lausumaan, että:

– 1990-luvulla ei tehty mitään mittavia urheilusuorituksia ilman epoa.

Nimenomaan. Juuri näin. Eikä kyllä 1970- ja 1980-luvuillakaan. Ja nyt ei puhuta suinkaan pelkästä hiihdosta, mutta otetaan silti pieni rautalankaesimerkki lylyn lykinnän puolelta. Björn Dählie voitti 1990-luvulla lähes kaiken mahdollisen. Sen, mitä Dählieltä jäi, rohmusi kaappiinsa edesmennyt Mika Myllylä. Kumpikin oli äärimmäisen lahjakas urheilija ja timantinkova harjoittelija. Myllylä sivakoi maailman laduilla epolla kyllästettynä. Kuvitteleeko joku ihan tosissaan, että Dählie olisi voinut olla vielä paljon parempi ilman kiellettyjä aineita?

Nyt te viimeisetkin jästipäät! Ottakaa päänne pois hanurista ja lopettakaa lässyttäminen.

Tuossa viikko sitten jäi melko vähälle huomiolle uutinen, jonka mukaan Ruotsin kolmanneksi suurin päivälehti Svenska Dagbladet lakkauttaa urheiluosastonsa. Suomen mittakaavassa kyse olisi samasta asiasta jos Aamulehti laittaisi omat sporttiskribenttinsä kilometritehtaalle.

Palstanpitäjä tosin tuntee yhden tamperelaislähtöisen kollegan, joka olisi tuollaisesta saneerauspäätöksestä riemuissaan. No, oli miten oli, ”Svenskanin” päätös on aika heviä sorttia, saas nähdä, seuraavatko muut perässä. Ja leviääkö tällainen ”kehitys” myös Suomeen.

Svenska Dagbladet aikoo ostaa jatkossa urheilu-uutisensa ulkopuolisilta alihankkijoilta. Vaikka palstanpitäjä on työskennellyt 15-vuotisesta työurastaan yli puolet freelancerina, kuulostaa suuren sanomalehden oman urheilutoimituksen lakkauttaminen aika karmealta. Tai no, jos ihan rehellisiä ollaan, niin ei nyt kovin karmealta kuitenkaan...

Urheilutoimituksen lakkauttamisesta mieleen juolahti muuten eräs puhelimitse annettu lukijapalaute takavuosilta. Vanhempi rouvashenkilö soitti ja kysyi, että eikö Keskisuomalainen voisi julkaista urheilusivunsa erillisenä liitteenä, kun se liite olisi helpompi nakata suoraan paperinkeräykseen. Tuohon aikaan palstanpitäjä työskenteli Keskisuomalaisen kuukausipalkkaisena urheilutoimittajana. Hän lupasi tiedustelijalle selvitellä asiaa.

Nyt on tehtävä tunnustus. Se selvitteleminen unohtui.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen avustaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.