IMF: Ylivelkaantumisen pysäyttäminen vie pitkään

STT

Velkakriisissä olevien teollisuusmaiden valtiontalouden tervehdyttäminen on täysin mahdollista, arvioi Kansainvälinen valuuttarahasto IMF.

Aiempien kriisien kokemukset osoittavat IMF:n tutkimuksen mukaan, että yli 100 prosenttiin bruttokansantuotteesta noussut velka on oikealla politiikalla saatavissa hallintaan.

Julkisen talouden vakautus onnistui muutama vuosikymmen sitten Belgiassa, Italiassa ja Kanadassa. IMF:n tutkijat arvioivat myös Britannian ja Yhdysvaltain vakautusta maailmansotien jälkeen sekä Japanin kokemuksia.

Velkakierteeseen 1980-luvun lopulla joutunut Japani ei onnistunut vakauttamaan taloutta. Valtion velka ylitti 1997 "menetetyllä vuosikymmenellä" 100 prosenttia bruttokansantuotteesta. Nyt se lähestyy jo 250:tä prosenttia.

Varoittava esimerkki väärästä politiikasta on tutkijoiden mukaan myös Britannian epäonnistunut sopeutus ensimmäisen maailmansodan jälkeen.

Tutkimuksen mukaan julkisen talouden vakauttamisen välttämätön edellytys on sopeutusta tukeva rahapolitiikka. Sitä korostavat niin Britannian ja Yhdysvaltojen aiemmat kuin Japanin tuoreet kokemukset.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.