Yt-syksy tuo mieleen synkkiä muistoja kolmen vuoden takaa

Janne Arola

Mistä tietää syksyn saapuneen?

Siitä, että suomalaiset suuryritykset ovat painaneet paniikkinappulaa ja käynnistäneet massiivisia irtisanomiskierroksia. Ne ilmeisesti järkeilevät, että vielä vähän aikaa potkuja voidaan perustella maailmantalouden heikolla tolalla.

Parin viime viikon aikana satojen työntekijöiden vähennysaikeista ovat kertoneet muun muassa Nokia Siemens Networks, Metso ja OP-Pohjola, joista erityisesti kaksi jälkimmäistä ovat tehneet viime aikoina hyvää tulosta.

Suomen Ammattijärjestöjen Keskusliiton SAK:n tilastojen mukaan Suomessa on tänä vuonna syyskuuhun mennessä irtisanottu enemmän ihmisiä kuin koko viime vuonna yhteensä. Ja viimeaikaisten uutisten valossa tahti näyttää kiihtyvän.

Haastattelin tiistaina konepajayhtiö Metson Jyväskylän-yksikön metallimiesten pääluottamusmiestä Pentti Mäkistä, joka totesi, että hänen 43-vuotisen työuransa aikana yritysjohtajien ratkaisu laskusuhdanteessa on aina ollut massiiviset irtisanomiset.

Pörssifirmojen työntekijät ovat jo pitkään joutuneet maksamaan pienistäkin maailmantalouden risahduksista työpaikallaan. Metso sentään älysi perua omistajilleen kaavailemansa lisäosingot, mutta vasta julkisen äläkän jälkeen.

Pitää toki muistaa, että yrityksillä on irtisanomisiin täysi oikeus. Jopa velvollisuus, jos esimerkiksi liian suuret henkilöstökustannukset johtaisivat muussa tapauksessa pikaiseen konkurssiin.

Viime viikkojen tapahtumat alkavat kuitenkin pelottavalla tavalla muistuttaa katastrofivuotta 2009, jolloin Suomen kansantalous sukelsi 8,5 prosenttia miinukselle. Tuolloinkin irtisanomiskierre levisi yrityksestä toiseen kulovalkean tavoin.

Surullista tilanteessa on, että päästämällä nyt irti osaavasta työvoimasta, uuden nousun rakentaminen voi monella alalla olla vaikeaa.

Muistatteko vielä Pirkanmaalta lamavuonna 2009 alkaneen kampanjan, jonka seurauksena yli tuhat suomalaisyritystä lupasi julkisesti, että ei irtisano työntekijöitään laskusuhdanteesta huolimatta?

Idean isä, tamperelaisen PM-juomatukun toimitusjohtaja Pekka Markula kertoo puhelimitse, että julkisessa keskustelussa on nyt paljon samaa kuin kolme vuotta sitten.

Hän muistuttaa, että valtaosalla yrityksistä ei ole minkäänlaista tarvetta irtisanoa tai lomauttaa henkilöstöä. Pelko työntekijöiden keskuudessa kuitenkin leviää, kun uutisissa rummutetaan yhä rajumpien yt-neuvotteluiden alkamista.

– Ihmiset lukevat otsikoita ja ajattelevat, että koska on minun vuoroni. Se vaikuttaa työmotivaatioon ja tuottavuuteen, Markula sanoo.

Hänen oma firmansa on vuoden 2009 jälkeen palkannut yhden uuden työntekijän, ja näkymät ovat muutenkin valoisat.

– Ei tulisi mieleenkään, että pienen notkahduksen aikana irtisanoisimme. Silloin tyytyisimme pienempään tulokseen.

Koska kuulemme vastaavaa jonkin suuryrityksen toimitusjohtajan suusta? Veikkaan, että siihen menee aikaa.

Olisiko nyt hyvä hetki käynnistää irtisanomisten vastainen kampanja uudelleen? Keski-Suomessa jalkapalloseura JJK ja SAK yrittivät sitä yhteistuumin viime vuoden lopulla, mutta tulokset jäivät ilmeisesti laihoiksi, koska hankkeesta ei ole sen koommin kuultu.

Kuka heittäisi ensimmäisen kiven?

Kirjoittaja on vapaa toimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.