Yläluokka haluaa piilotella

Pekka Mervola

Herttuatar Catherinesta otetuista kuvista on syntynyt Britanniassa ja Ranskassa mehevä kohu. Prinssi Williamin vaimo salakuvattiin ranskalaisen lomalinnan pihalla yläosattomissa. Catherine ja William olivat oleskelleet linnan pihalla, ja salakuvaaja oli ottanut kuvat satojen metrien päästä ilmeisesti yleiseltä maantieltä.

Britannian hovi on yrittänyt kieltää kuvien julkaisemisen. Hovi on syyttänyt mediaa. Juristiarmeija etsii syitä julkaisukielloille ja korvausvaatimuksille.

Paljastavia kuvia on julkaistu ainakin ranskalaisessa, ruotsalaisessa ja irlantilaisessa aikakausilehdessä.

Suomalaisen lainsäädännön ja journalistisen etiikan mukaan Catherinen rinnat paljastelevasti esittelevät kuvat eivät kuulu lehdistöömme. Kuvat on otettu kotirauhan piiristä. Säännöstömme mukaan aidatun pihan sisäpuolella jokainen ihminen on kotirauhan piirissä eikä häntä saa kuvata ilman lupaa. Kotia ja pihaa saa vapaasti kuvata mutta ihminen kuvassa on suojattu. Näin esimerkiksi googlemapsin kuvat, joissa näkyy pihassa talon asukas, ovat kotirauhan häirintää.

Suomessa ei siis Catherine-kuvia otettaisi eikä levitettäisi.

Kuvakohussa on myös yhteiskunnallinen ulottuvuus. Kuvat kertovat kuninkaallisten elämäntavasta. He elävät arkisten toimeentulohuolten ulkopuolella ja lomailevat pitkin maailmaa. Elosteleva elämäntapa ranskalaisen huvilan pihalla voi olla heille arkea, mutta suurimmalle osalle eurooppalaisia ja maailman ihmisiä se on ehkä saavuttamaton ”unelma”.

Kuninkaallisesta elämästä haluttaisiin antaa aina harkitseva ja myönteinen julkikuva.

Kuninkaalliset esiintyisivät julkisissa tilaisuuksissa ja protokollan mukaan näyttävästi, mutta kaikki elämä sen takana halutaan piiloon. Protokollan mukaisen esiintymisen ihmiset hyväksyvät, mutta lomailuvoittoinen ylellisyyselämä voi olla eri asia.

Eliitti haluaa Suomessakin rajoittaa julkisuutta. Ökykoteja ei saisi kuvata eikä verotietoja julkaista. Myös poliittinen eliitti on viemässä yhteiskuntaa tähän samaan suuntaan. Meillä on heikennetty esimerkiksi verotietojen julkisuutta. Varallisuudesta ei enää saa tietoa verotuksen kautta. Myös tulotietojen saamista on vaikeutettu. Osa päättäjistä haluaa verotiedot salatuiksi.

Ennen verotiedot olivat julkisia henkilön osoite- ja tunnistetietoja myöten. Tällöin esimerkiksi poliitikkojen, yritysjohtajien ja muiden päättäjien verotiedot oli mahdollista helposti yhdistää oikeaan henkilöön. Nykyisin veroalueen verotiedot julkistetaan vain nimen mukaan ja sieltä on erittäin työteliästä yhdistää verotietoa päättäjään.

Salaamisen tarkoituksena on piilottaa päättäjien ja eliitin elämä verhon taakse. Se on demokratian kannalta kiistanalaista, koska monet yhteiskunnalliset kysymykset paljastuvat esimerkiksi verotuksen kautta.

Salatussa yhteiskunnissa ihmiset eläisivät eri maailmoissa.

Lopuksi kannattaa muistaa, että Catherisesta ei olisi nähty kyseisiä kuvia missään maailman aikakauslehdessä, jos hän ei olisi liikuskellut pihamaalla rinnat paljaana. Pitäisikö hänen käytöstään salata?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.