Unohtuuko tasa-arvon periaate?

Lasse Kangas

Näin Jyväskylän keskustassa liikenneonnettomuuden, jossa selvittiin onneksi peltivaurioilla. Pelastustoimien tehokkuus ja laajuus teki vaikutuksen. Paikalle saapuivat poliisi, palokunta ja ambulanssi ensiapuryhmineen.

Hyvä, että pelastustoimet hoidetaan pahimman vaihtoehdon mukaisesti. On ensiarvoisen tärkeää, että onnettomuuden sattuessa paikalle saadaan nopeasti ja riittävästi ammattitaitoisia auttajia ja pelastajia.

Kaikki näyttää sujuvan hyvin – kaupungissa.

Millainen on tilanne maaseudulla ja etenkin syrjäkylissä kaukana keskuksista?

Kuinka nopeasti ambulanssi, poliisi ja palokunta ovat paikalla esimerkiksi Pihtiputaan Muurasjärvellä, jos kylätiellä sattuu vastaava onnettomuus?

Muurasjärvi on 800 asukkaan kylä noin 30 kilometrin päässä Pihtiputaan kirkolta. Se on vahvaa maidontuotantoaluetta, Jyväskylästä katsottuna vaurasta ja elinvoimaista periferiaa. Palvelutkin ovat kohtuulliset. Kylässä on koulu, kyläkauppa ja paloasemakin, joten paloauto saapuu Muurasjärvellä onnettomuuspaikalle monien verroin nopeammin kuin maaseudulla keskimäärin.

Ambulanssia Muurasjärvellä joudutaan odottamaan vähintään puoli tuntia. Tältäkin osin palvelut ovat kohentuneet, koska ambulanssi voidaan hälyttää myös naapurimaakunnan puolelta Reisjärveltä.

Mutta entä poliisi?

Poliisin saapumiseen kuluva aika Muurasjärvellä ja yleensä maaseudulla riippuu täysin siitä, missä partio sattuu olemaan. Poliisia voidaan joutua odottamaan useitakin tunteja. Tämän päivän maaseudulla koetaankin poliisin saapumiseen kuluva aika ongelmana ja turvattomuutta lisäävänä asiana.

Erityisesti väkivaltatapauksissa poliisin saapuminen paikalle samanaikaisesti ambulanssin kanssa olisi välttämätöntä. Se olisi ensiapua antavien turvallisuudenkin kannalta hyvin tärkeää.

Vaikka Muurasjärvi on paljon paremmassa asemassa kuin maaseutu keskimäärin, ovat ihmiset siellä onnettomuuden sattuessa huomattavasti vaikeammassa tilanteessa kuin Jyväskylässä tai muissa kaupungeissa.

Ihmisen asuinpaikka vaikuttaa suuresti palveluihin myös niillä tilanteissa, joissa ihmisten olisi oltava – näin uskon – kaikkien mielestä tasavertaisessa asemassa.

Tähän sanotaan, että tasa-arvo palvelujen saavutettavuudessa ei ole käytännössä mahdollista. Niinkin ylimielisiä ja pöyhkeitä kommentteja kuulee, että asuminen maaseudulla on vapaaehtoista. Tätä menoa ollaan pian tilanteessa, jossa laajoissa osissa maaseutua ei ole mahdollista asua, koska turvallisuuteen ja muihin elämän perusasioihin kuuluvia palveluja ei enää ole.

Kustannustehokkuuden parantaminen keskittämällä on ajan suunta. Siitä on kysymys myös kuntauudistuksessa. Hallituksen tavoitteena ovat huomattavasti nykyistä suuremmat kunnat. Maseudun palvelut olisivat entistäkin kauempana kaupunkien ja suurkuntien keskuksissa.

Keskittyminen ei ole luonnonvoima. Yhteiskuntapolitiikan yhdeksi perustavoitteeksi on otettava kansalaisten yhdenvertaisuus asuinpaikasta riippumatta. Se ei tietenkään voi koskaan täysin toteutua, mutta paljon on tehtävissä, jos on poliittista tahtoa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.