Ja maailma pelastuu

Mika Pesonen

EKP pelasti euron toistamalla lähes samat loitsut kuin edellisessä kokouksessaan elokuun alussa. Se ostaa kriisimaiden joukkolainoja, kunhan ne ensin ovat hakeneet apua. Eurokriisi on ollut luottamuskriisi ja luottamuksen palautuminen tekee hyvää osakemarkkinoille. Myös Yhdysvaltain keskuspankin uudet elvytystoimet toivat uskallusta osakesijoittajille. All in, sanoo joku pokerikielellä.

Yritysten pitää nyt uskaltaa investoida ja kansalaisten tehdä hankintojaan, jotta taantuma jäisi lyhyeksi. Olisi hauskaa, jos sijoittajat voisivat loppuvuoden aikana keskittyä yritysten tulos- ja tasetietoihin eurokiisin pelkäämisen sijaan.

Nokia esitteli uudet Lumiansa New Yorkissa. Olin saanut etukäteen Nokian viestinnästä nettilinkin, jonka kautta piti suorana nähdä Nokian tiedotustilaisuus. Yhteys ei toiminut enkä valitettavasti ollut yksin. Paikkoheittona sain mahdollisuuden nähdä tilaisuuden seuraavana aamuna. Heikko esitys Nokialta.

Sen osake sukelsi esittelyn jälkeen. Matkapuhelinalaa seuraavat analyytikot ja sijoittajat pettyivät, kun yhtiö ei kertonut, ehtivätkö kapulat joulumyyntiin. Olisi ollut hienoa, jos Nokia ja Microsoft olivat voineet hehkuttaa, kuinka esimerkiksi amerikkalaiset operaattorijätit Verizon ja AT&T ottavat uudet mallit heti hyllynsä ja kuinka asiakkaat niitä jonottavat jo.

Operaattorit odottivat Applen iPhone5-julkistusta. Se ei ihmeitä tarjoa, mutta uutuus tulee Yhdysvalloissa myyntiin jo syyskuussa ja hinta on kosiskeleva. Nokian ympärillä pyörii huhuja, ettei laite ole vielä valmis. Ainakin Helsingin myymälässä ne ovat lasikuvun alla kuin kruununjalokivet. Katsoa saa, muttei koskea. Asiakasta ei saisi pitää jännityksessä liian kauan, sillä hän saattaa tilata netistä omenan.

Lumian kameran kykyjä korostavaa videota tai digikuvia ei kuvattu Lumialla, vaan tavallisella kameralla. Nokia teki pahoja Lumia-mokia, mutta hyötyäkin niistä oli. Lumioista kohistiin. Testeissä Lumian oikea kamera löi Applen ja Samsungin. Olivatko markkinointitemput sittenkin ennalta harkittuja ja tietoisia?

EU-parlamentin päätös alentaa rikkipäästöjä Itämerellä on suomalaisille vientiyhtiöille kallis tikki. Suomen vienti kulkee laivoilla ja niillä on nyt kolme vaihtoehtoa. Ne voivat siirtyä raskaasta polttoöljystä ja meridieselistä kalliimpaan, mutta vähärikkipitoiseen polttoaineeseen. Ne voivat työntää pakokaasupesurin pakoputkeensa tai siirtyä maakaasumoottoreihin. Wärtsilälle rikkiuutinen oli hyvä, sillä se tekee rikkipesureita. Tekniikka on uusi, mutta yhtiön johdon mukaan toimiva.

Markkinoilla on taas herätetty henkiin vanha tarina UPM-Kymmenen ja Stora Enson sanomalehtipapereiden ja hienopapereiden yhdistämisestä. Kapasiteettia on valitettavasti Suomessa liikaa ja rikkidirektiivi lisää kustannuksia. UPM-Kymmenen Jussi Pesonen uhkasi, että jos se tulee, siirtää UPM paperitehtaallisen verran tuotantoa pois Suomesta. Fuusio Storan kanssa toteuttaisi uhkauksen tehtaiden kylmentämisen kautta. Fuusio ei olisi ongelmaton, sillä kilpailuviranomaiselle se teettäisi tutkittavaa.

Kirjoittaja on strategi, salkunhoidosta vastaava johtaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.