Näkymätön mies johdossa

Pekka Mervola

Mari Kiviniemi oli pääministeriaikanaan näkyvä ja jämäkkä poliitikko keskustan johdossa, vaikka hän sitten johdattelikin keskustan roimaan vaalitappioon. Tappion syy oli enemmän keskustan pitkässä hallitustaipaleessa kuin Kiviniemessä, mutta tapahtunut löi leimansa Kiviniemeen. Hän vetäytyi vaalitappion jälkeen kuoreensa ja näytti välttelevän julkisuutta.

Keskustasta tuli varjojen mailla harhaileva puolue. Puolueen linja näytti epäselvältä eikä se selkiytynyt puheenjohtajataistossakaan.

Juha Sipilä oli raikas valinta uudeksi puheenjohtajaksi. Hänen poliittinen taustansa oli lyhyt. Ensimmäisen kauden kansanedustaja ei ollut käynyt normaalia poliitikkojen tietä nuorisopolitiikan ja erilaisten poliittisten avustajatehtävien kautta valtaan.

Sipilä tuli talouselämästä. Yrittäjän ja yritysjohtajan tausta oli periaatteessa hyvä suositus tehtävään.

Olemukseltaan Sipilä on kansanomainen. Hän on murteineen ja nenineen kuin Seppo Kääriäisen nuorennettu versio.

Kääriäinen oli kuitenkin parhaina vuosinaan aina esillä, mutta Sipilä ei ole onnistunut nousemaan julkiseen näkyvyyteen kovinkaan hyvin. Hänen sanomansa on jäänyt huomaamatta.

Aivan kuin keskustaa johtaisi näkymätön mies.

Puolueen terhakin ääni on tullut Keski-Suomesta. Politiikan konkari Mauri Pekkarinen on profiloitunut erityisesti eurokriisin hoitamisen kritisoinnissa.

Poliisista ei ole aina ole apua. On hämmästyttävää, että poliisi ei varoita pedofiiliepäillyn tai tuomitun taustasta urheilu- tai harrasteseuroja.

Keskisuomalainen uutisoi (8.9.) Jämsän Jokipartion kokemuksista. Jokipartioon pyrki laumanohjaajaksi juuri paikkakunnalle muuttanut mies. Lippukunta pyrki selvittämään miehen taustoja, mutta viranomaisilta ei saatu apua. Poliisi ilmoitti puuttuvansa asiaan vasta kun jotakin tapahtuu.

Partiolaiset olivat sinnikkäitä. He saivat selville, että 53-vuotiasta miestä epäiltiin monista alaikäisiin poikiin kohdistuneista seksuaalirikoksista Etelä-Suomessa.

Juhlapuheissa puhutaan ennaltaehkäisystä niin terveys- kuin rikosasioissakin. On harmillista, että poliisi ei aina koe tehtäväkseen rikosten ennaltaehkäisyä ja omaa siihen myös valtuuksia.

Parkki-Pirkot sen sijaan tekevät itse rikkomuksia. Keskisuomalaisen verkkolehden palstoilla jyväskyläläisiä on kismittänyt, kun keskussairaalan pihalla autoja sakottavat pysäköinninvalvojat parkkivat itse autonsa sakkopaikalle.

Poliisi ja ambulanssi voi pysäköidä kiireisissä työtehtävissä liikennesääntöjen vastaisesti. Mutta silloin kun poliisimies käy hakemassa itselleen pitseriasta pitsan tai rahaa pankkiautomaatista, sakkopaikalle pysäköintiä ei voi työtehtävillä perustella. Se on silkkaa virkaoikeuksien väärinkäyttöä.

Pysäköinninvalvojien sääntöjen vastainen pysäköinti on puolestaan huono esimerkki ihmisille. Moni muukin ammattiryhmä joutuu sietämään pysäköinnin työtä hidastavat piirteet.

Jyväskylän pysäköinninvalvonta tekisi viisaasti, jos se vaatisi henkilöstönsä pysäköivän työtehtävissäkin sääntöjen mukaisesti. Esimerkin voima on suuri.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.