Miss Farkku-Suomi

Jarmo Valkola

Ouluun 1970-luvuvulle sijoittuu Matti Kinnusen ohjaama Miss Farkku-Suomi, joka pohjautuu Kauko Röyhkän vuonna 2001 ilmestyneeseen romaaniin.

Musiikilla on luonteva ja suuri merkitys tarinassa, joka kuvaa 17-vuotiaan Välden (Mikko Neuvonen) elämää tuolla pohjoisessa. Välde on ihastunut Pikeen (Sanni Kurkisuo), vaaleaan kaunottareen, joka lähtee Helsinkiin Miss Farkku-Suomi -kisaan ja voittaa sen.

Sitä ennen Välde ja Pike ovat kohdanneet bileissä ja viettäneet aikaa yhdessä sen jälkeen. Välde on innostunut Lou Reedin musiikista ja sanoituksista. Hän perustaa uuden Torttu-bändin yhdessä Sasun (Elias Gould) ja parin muun kaverin kanssa.

Välde ja Pike ajautuvat yhä enemmän erilleen tässä yhteydessä, ja Pike alkaa seurustella paikallisen ylioppilaspoliitikon kanssa. Samaan aikaan Välde ihastuu Karan (Maria Ylipää) häntä vanhempaan ja kokeneempaan taiteilijaan, joka seurustelee paikallisen bändimanagerin Anan (PK Keränen) kanssa.

Kinnusen elokuvassa on ansionsa, sillä se kuvaa värikkäästi nuorten maailma ja inhimillisiä toiveita. Oulun tuonaikainen musiikkikulttuuri jopa vanhan Rattori-klubin muodossa tuodaan esiin, ja Röyhkän omaelämäkerrallisessa tekstissä on asiaa ja kokemuksellista taustaa.

Elokuva on tunnelmiltaan enemmän sympaattinen kuin rosoinen, mutta elokuvassa on rikas temaattinen ja tyylillinen materiaali ja oululainen tapa ääntää ja puhua tuo dialogiin oman värikkyytensä. Välden elokuvan keskellä luomat sanoitukset kasvavat henkilökohtaisesta elämästä ja niissä on ideaa.

Miss Farkku-Suomen alku toimii hienosti, kun nuorten suhdetta kehitellään. Sitten se jotenkin kummasti jää muiden toimintojen taakse ja suhteen kuvaaminen hukataan hetkellisesti. Tilalle tulevat muut asiat, kuten Välden bänditouhut ja Piken Miss Farkku-Suomi -kisojen jälkeiset mallintyöt. Näissä hetkissä kerronta ajautuu episodimaiseksi ja sirpaleiseksi, jolloin aiempi tasokkuus hieman kärsii. Myös henkilöhahmoja tulee lisää kerrontaan ja draaman kaari osittain latistuu.

Teiniunelmien välittäjänä Miss Farkku-Suomi on kiinnostava teos. Pääosien tulkit Mikko Neuvonen ja Sanni Kurkisuo tekevät hyvät roolityöt. Pääpaino on enemmän Neuvosen tulkitseman Välden ajatuksissa. Kurkisuon Pike jää arvoituksellisemmaksi olemukseltaan.

Sivurooleista kohoavat esiin aina uteliaat lestadiolaispojat ja Mikko Virtasen tulkitsema Partanen, Välden erikoisesti käyttäytyvä luokkatoveri, joka ei muiden tavoin välitä rokista ja punkista, vaan kuuntelee suomalaisia iskelmiä.

Muuten näyttelijäohjauksessa ja sen myötä myös tulkinnoissa on epätasaisuutta ja osa henkilöhahmoista jää etäisiksi, eikä dialogin taso aina vakuuta. Sen sijaan kuvallisella ja äänellisellä tasolla teos toimii paremmin.

Aikakauden kuvauksena elokuvassa on selkeät ansionsa, ja Röyhkän luomat sanat toimivat yhdenlaisena muistojen peilinä. Lopun Kuusrock-osuudessa Röyhkän kirjoittamat tekstit pääsevät hyvin esiin.

Ohjaus: Matti Kinnunen. Rooleissa: Mikko Neuvonen, Sanni Kurkisuo, Elias Gould, Pirkko Hämäläinen, Olavi Uusivirta, Maria Ylipää, PK Keränen. Tyylilaji: komedia, draama. K12.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut