Päivän valinnat 24.7.

Oprah Winfrey lopettaa pitkäikäisen keskusteluohjelmansa todella näyttävästi. Nelonen klo 16.10.

Marko Ahonen

Nelonen klo 16.10

Tänään Suomessa tehdään tv-historiaa. Tai jos ihan tarkkoja ollaan, tv-historiaa tehtiin USA:ssa jo viime vuoden puolella. Vasta nyt tuo ohjelma nähdään Suomessa. Tänään esitysvuorossa on Oprah-keskusteluohjelman jäähyväisspektaakkelin ensimmäinen puolikas. Toinen osa nähdään huomenna ja varsinainen viimeinen Oprah-show torstaina.

No, entäs sitten? Paljonkin.

The Oprah Winfrey Show on ollut amerikkalainen tv-instituutio. Oprah oli television päiväohjelmiston kuningatar 25 vuotta. Oprah on yksi USA:n tunnetuimmista ja vaikutusvaltaisimmista ihmistä ja naisten sarjassa yksi rikkaimmista. Oprah on kaikkialla. Tv-sarjan jättämisen jälkeenkin jäljelle jäivät esimerkiksi oma aikakauslehti, oma radioasema ja oma kaapeli-tv-kanava.

Jäähyväisspektaakkelin vieraslista on niin pitkä, että mainitsen vain joitakin suomalaisittain kuuluisimmista nimistä: Tom Hanks, Tom Cruise, Madonna, Halle Berry, Katie Holmes, Beyoncé, Will Smith, Stevie Wonder, Simon Cowell, Aretha Franklin, Jerry Seinfeld ja Dr. Phil.

Sub klo 21.05

Olen ihmetellyt tätä aiemminkin, mutta en ole vieläkään saanut asiasta selvyyttä. Jos ihminen on uusavuton tomppeli, rasittava itsekeskeinen narisija ja tyylipuhdas stereotyyppi, miksi hän haluaa näyttää tämän kaikille tv-ohjelmassa? Brittiläisestä reality-sarjasta Nuoret, laiskat ja tyhmät (Young, Dumb And Living Off Mum) alkaa toinen esityskausi.

Jälleen joukko urveloita brittinuoria kerätään samaan taloon opettelemaan normaalielämää. Vanhemmat ovat taanneet nuorisolle aivan liian helpon elämän, mutta nyt isien ja äitien mitta on tullut täyteen. 18–23-vuotiaiden uusavuttomien joukkoon kuuluu muun muassa ”pappa betalar” -tyttö, tosielämän blondivitsi, miesprinsessa, työtön elostelija, hienostohipsteri ja öykkäri.

Voin vain toivoa, että sarja on mahdollisimman pitkälle käsikirjoitettu ja keinotekoinen. Ajatus siitä, että tällaisia ihmisiä todella on keskuudessamme, on liian pelottava.

Yle Teema klo 21.50

Laulaja ja näyttelijä Fredi on suomalaisen viihteen legenda. Se että eilen 70 vuotta täyttänyt mies ei ole tuttu nuoremmalle sukupolvelle, ei hänen elämäntyönsä merkitystä vähennä. Mikäpä olisi päivänsankarille parempi lahja kuin oma Elävän arkiston ohjelmapaketti.

Ohjelma Fredi – fanfaari tavalliselle ihmiselle (1968) esittelee Fredin, eli Matti Siitosen, suosionsa huipulla. Kuuluisuuden kirot olivat olemassa jo ennen kuin Seiskaa alettiin Suomessa julkaista. Fredi sekä puhuu että laulaa.

Arkistovieraana: Fredi tarjoaa ilmielävän nykypäivän Fredin, joka kertoo urastaan, elämästään ja ajatuksistaan. Myös varietee-ryhmä Kivikasvot nousee keskustelussa esiin. Nuoriso, kysykää vanhemmiltanne.

Fredi-illan päättää Tapaus Ritva Valkama (1972). Kuuluisa näyttelijätär on viihde-shown varsinainen tähti ja Fredi hänen vieraansa.

Yle Fem klo 23.00

Magnus Krepper nähdään pääosassa työlleen omistautuvana ja persoonallisena komisario Winterinä, joka käy jatkuvaa sisäistä kamppailua ristiriitojensa kanssa. Sarjan tapahtumat sijoittuvat Göteborgiin, missä komisario ryhtyy selvittämään ratkaisemattomia rikosjuttuja.

Ensimmäisessä jaksossa on keskikesä, kun kolme miestä löydetään aikaisin aamulla raa’asti murhattuna esikaupunkialueelta. Yle Fem lähettää uusintana toisen esityskauden, eli kahdeksan jaksoa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.