Abraham Lincoln: Vampire Hunter - Henry Jackman

Aapo Siippainen

Kun kuuntelee uuden Abraham Lincoln: Vampire Hunter -kauhuelokuvan soundtrackin, tietää miltä hyytävä vampyyrijahti kuulostaa. Venäläisohjaaja Timur Bekmambetov ja tuottaja Tim Burton ovat tehneet fantasiaelokuvan Yhdysvaltojen presidentti Abraham Lincolnin salatusta puolesta.

Leffan orkesterimusiikin on säveltänyt Henry Jackman. Alunperin piti olla kuitenkin toisin. Ohjaaja Bekmambetov toivoi, että musiikista olisi vastannut hänen ystävänsä Trent Reznor. Reznor tunnetaan industrial-bändi Nine Inch Nailsin nokkamiehenä ja The Social Network -elokuvan säveltäjänä, josta hän sai Oscarin vuonna 2011. Reznor päätti pohdinnan jälkeen kuitenkin kieltäytyä vampyyrihaasteesta.

Jackmanin pestaus musiikkia oli yllätys, koska Burtonin ohjaamissa ja tuottamissa leffoissahan on yleensä kuultu Danny Elfmanin sävellyksiä. Tällä kertaa musiikiksi ei haluttu kuitenkaan kauhuromantiikkaa tihkuvaa äänimaailmaa: Liisan ihmemaita tai katkeransuloisia satuteemoja. Jackman on suoran toiminnan mies. Hän on säveltänyt aiemmin musiikkia muun muassa kepeisiin toimintaleffoihin kuten X-Men First Class, Kick Ass ja Saapasjalkakissa. Jackmanilla oli sormensa pelissä myös Da Vinci -koodin soundtrackillä, ja sen vaikutukset kuuluvat myös tällä levyllä. En ole nähnyt elokuussa ensi-iltansa saavaa Abraham Lincoln: Vampire Hunter -elokuvaa, mutta soundtrackin avulla sen kiivaaseen tunnelmaan pääsee vaivatta sisään.

Useat Hollywoodin elokuvasäveltäjät korostavat kuoron ääntä. Silla tavalla saa tehtyä helppoa dramatiikkaa. Jackmanin tyyli on suoraviivaisempi ja raaempi. Tämä valinta ei kuitenkaan poista soundtrackiltä mahtipontisuutta tai kauneutta. Perinteisen orkesterin lisäksi Jackman luottaa myös koneelliseen äänimaailman ja rockiin. Näitä tehokeinoja hän käyttää kuitenkin äärimmäisellä tyylitajulla.

Henry Jackman ymmärtää räjähtävän toiminnan, fantasian ja goottikauhun päälle. Vaikka hän on britti, säveltäjällä on tuntemusta amerikkalaisesta patriotismista. The Gettysburg Addressissa Yhdysvaltojen lippu liehuu kuin Taistelutovereiden sankaritarinoissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.