Jan Lehtola Jaakko Linjama – Organ Works

Helvi Kangas

Musiikin tohtori Jan Lehtola ja muu tuotantotiimi on tehnyt kunnioitettavan urakan Jaakko Linjaman (1909–1983) urkulevyn parissa.

Äänitys tapahtui säveltäjän syntymän 100-vuotisjuhlakonsertin aikaan lokakuussa 2009. Konsertin ja nyt ilmestyneen cd:n instrumentti oli Linjamalle itselleenkin tuttu, Taulumäen kirkon vuonna 1930 rakennetut urut.

Kaksitoista luonteeltaan erilaista teosta sisältävän kokonaisuuden arvoa lisää se, että vuodelta 1975 olevaa Hääsoittoa lukuun ottamatta kaikki nyt levylle päätyneet Jaakko Linjaman teokset ovat ensitaltiointeja.

Herttaista – hieman sibeliaanistakin – juhlavuutta on vuodelta 1947 olevassa, ensikäytössään Muuramen Rannankylän koulun harmonilla esitetyssä Hääsoitossa. Pari vuosikymmentä myöhempi Laudent, laudent nomen Domini! ilmaisee vahvan ekspressiivisenä toisenlaista juhlavuutta.

Erityisen herkkä on puolestaan pankinjohtaja Veikko Sariolan muistolle vuonna 1953 valmistunut In Memoriam. Koraali, muunnelmia ja fuuga Sen suven suloisuutta (1975) on komea ja valoisa mestaristyö.

Sonaatti vuodelta 1959 kuultiin juhlakonsertissa Jan Lehtolan vaikuttavana kantaesityksenä viisikymmentä vuotta säveltämisen jälkeen. Urkujen jykevät, kirpakat ja herkät ääret viitoittavan teoksen mukanaolo kruunaa julkaisun.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.