Päivän valinnat 23.7.

Illan A-studio kertoo muusikko Jukka Pojasta, jolla menee juuri nyt hyvin. TV1 klo 21.00. x

Marko Ahonen

TV1 klo 21.00

Yleensä ajankohtainen ja tiukasti asialinjalla pysyvä A-studio pistää päälle kevyen kesävaihteen. Alaotsikko Lihavan madon taika ei kerro ohjelman teemasta mitään. Kyseessä on juuri nyt suositun muusikon Jukka Pojan henkilökuva.

Jukka Poika onnistui tekemään suomalaisesta reggaesta suosittua. Tempun juju on sama kuin lähes kaikessa suositussa kotimaisessa musiikissa: tehdään hyviä biisejä ja pistetään mukaan reilu kourallinen iskelmää. Lisäksi Jukka Poika uskaltaa olla avoimesti romanttinen ja herkkä, mikä on ilahduttavaa näinä kyynisinä aikoina.

Maaliskuussa ilmestynyt albumi Yhdestä puusta myi kultaa jo ennakkoon. Radiossa Jukka Poika soi jatkuvasti. Harva on välttynyt Silkkii-hitin kuulemiselta. Ohjelman nimi Lihavan madon taika tulee Jukka Pojan omista sanoista: ”Jos laittaa läskin madon koukkuun, niin pitää varautua siihen, että isokin kala saattaa napata.”

TV1 klo 21.30

Moni ylistetty tähtiurheilija kärsii masennuksesta. Illan BBC-dokumentissa urheilijat kertovat, miltä tuntuu nousta menestyksen huipulle ja silti vain haluta eristäytyä muista ja pysyä sängyssä koko päivän.

Valmennuksessa korostetaan fyysistä kestävyyttä ja itsevarmaa esiintymistä, mutta kukaan ei opeta, miten selvitä menestyksen tuomista paineista. Mediassa voittoja hehkutetaan ja häviäjiä solvataan. Lisäksi moni urheilija on itse itsensä pahin kriitikko. Urheilijat kertovat univaikeuksista, ruokahaluttomuudesta, arvottomuuden tunteesta ja vainoharhoista.

Urheilijoista itsemurhaan päätyvät useimmin kriketinpelaajat. Menestynyt krikettijoukkueen kapteeni Freddie Flinttoff tekee omakohtaisen matkan urheilun kulisseihin.

TV2 klo 22.55

Kanadalainen draamasarja Raja – the Border on pyörinyt TV2:n myöhäisillassa jo vuosien ajan matalalla profiililla. Raja ei ole tullut katsojan luokse, vaan katsojan on täytynyt löytää Raja ihan itse. Kolmannen kauden kaksitoista jaksoa nähdään uusintana.

Sarja kertoo terrorisminvastaisen hallituksen laitoksen toiminnasta, jonka tehtävä on valvoa Kanadan rajoja. Tehtävä on erittäin vaativa, ja siitä on mahdotonta selvitä täydellisesti.

Kiinnostavinta Rajassa on uskottavuus. Sarjan taustahahmo Peter Raymont onkin alunperin dokumentaristi. Jos Raja olisi amerikkalainen sarja, siinä olisi viisi kertaa enemmän toimintaa ja jännitystä. Raja kuitenkin pitää yhteiskunnallisia aiheita ja sosiaalista omatuntoa tärkeämpinä asioina.

TV2 klo 20.00

Brittiläisen scifi-sarjan Doctor Who päähenkilö, tohtori, liikkuu ajassa ja avaruudessa Tardis-nimisellä aluksella. Sisältä Tardis on paljon suurempi kuin ulkoapäin katsottuna. Kirjoitin aiemmin, että Tardis muistuttaa vanhanaikaista lontoolaista puhelinkoppia. Tuo jäi harmittamaan, koska totuus on vain vähän sinne päin. Tardis on ulkomuodoltaan poliisipuhelinkoppi.

Poliisipuhelinkopit olivat yleisiä 1960-luvulla, jolloin Doctor Whon tekeminen aloitettiin. Partioiva poliisi saattoi mennä koppiin vaikkapa suojaan sateelta ja juomaan teetä. Lisäksi niistä pystyi tietenkin soittamaan poliisiasemalle. Poliisipuhelinkoppeja ei enää tarvittu, kun radiopuhelimet yleistyivät.

Tardis on siirtynyt myös brittiläiseen yleiskieleen. Tardis tarkoittaa tilannetta, jossa jonkin sisäpuoli on isompi kuin ulkoa katsoen voisi päätellä. Esimerkiksi naisen kenkä voi olla tardis.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut