Päivän valinnat 21.7.

Sherlock Holmes (Benedict Cumberbatch) ja tohtori Watson (Martin Freeman) seikkailevat modernissa Lontoossa. TV1 klo 21.15. x

Marko Ahonen

TV1 klo 21.15

Kadehdin teitä, jotka eivät viimeksi katsoneet Uuden Sherlockin (Sherlock) kolmen jakson mittaista ensimmäistä tuotantokautta. Teille onnellisille tänään alkava uusinta on aivan uusi kokemus.

Sherlock Holmesin siirtäminen nykyajan Lontooseen on varmasti käynyt monien mielessä. Hahmo on kaikille tuttu, ja britit tunnetusti taitavat myös modernit dekkarisarjat.

Toisaalta, tarttumalla lähes pyhään Sherlock Holmesiin suorastaan kerjätään ongelmia. Holmesin modernisointi on kuin rakastelu hyttysen kanssa: milli väärään suuntaan ja pieleen meni.

Ilokseni voin ilmoittaa, että BBC on selvinnyt urakastaan kunnialla tai oikeastaan sitäkin paremmin. Uutta Sherlock Holmesia esittää rooliin mainiosti sopiva Benedict Cumberbatch. Vaikka hahmo on siirretty nykyaikaan, pohjimmiltaan hän on vanha tuttu: vaikea ihminen ja nerokas ylimielinen päättelijä, jolta ei jää mitään huomaamatta. Tohtori John Watsonia, Afganistanin sodan veteraania esittää aivan yhtä taitava Martin Freeman.

Kolmea uusintajaksoa seuraa toisen kauden kolme uutta jaksoa. Tuolloin Sherlockin päävastustaja on kiero nero, professori Moriarty (Andrew Scott).

TV2 klo 21.15

Lontoon olympialaiset alkavat ensi perjantaina, minkä varmasti tiesittekin. Ohjelmassa Urheilua ilman rajoja Kansainvälinen olympiakomitea nostaa omaa häntäänsä. Siihen heillä on toki täysi oikeus.

Olympiavoittaja Jonathan Edwards ja Kansainvälisen olympiakomitean puheenjohtaja Jacques Rogge kertovat olympiakomitean toiminnasta kaikkialla maailmassa.

Nyt pääasia ei ole huippu-urheilu, eikä edes Lontoon olympialaiset. Olympiakomitea harrastaa myös koulutusta ja jakaa stipendejä. Suurin apu tästä on kehitysmaiden urheilijoille. Ohjelma viettääkin paljon aikaa Afrikassa.

Myös urheilu-uran toista päätä käsitellään. Mitä huippu-urheilija tekee sen jälkeen, kun hän ei enää ole huippu-urheilija, ja miten siihen voi valmistautua?

Yle Teema klo 21.00

Vanhojen kotimaisten elokuvien ystävät törmäävät toisinaan Aapelin nimeen. Vaan kuka tämä Aapeli, illan Kesäkinon teema, oikein oli?

Aapelin oikea nimi oli Simo Tapio Puupponen (1915–67). Tämä toimittaja, kirjailija ja pakinoitsija toimi pitkään Kuopiossa ja Savon Sanomissa. Aapeli taitoi savolaisen huumorin, jota hän maustoi salaviisauksilla.

Kesäkinon elokuvat perustuvat Aapelin tekstiin. Rauni Molbergin ohjaama Aika hyvä ihmiseksi (1977) sijoittuu kieltolain aikaan. Pikkukaupungin puutaloissa poltetaan pontikkaa ja vietetään suomalaista arkea. Varsinaista juonta on vaikea löytää.

Jälkimmäisenä elokuvana nähdään Jack Witikan ohjaama Pikku Pietarin piha (1961). Tälläkin kertaa tapahtumat sijoittuvat puutalokortteleihin. Päähenkilö on äitinsä menettänyt Pietari-poika (Tuukka Tanner).

AVA klo 17.55

Kerrankin mielenkiintoinen kuninkaallisista kertova dokumentti, uusinta tosin. Ohjelmassa päästään Britannian kuningashuoneen palveluksessa työskennelleen Graham Newbouldin mukana tutustumaan hovin ruoanlaittoon ja suosikkiruokalajeihin. Ruokalistalla on yhtä lailla arkinen fish’n’chips-ateria kuin Skotlannista pyydettyä lohta hollandaise-kastikkeessa. Graham vie meidät myös tutustumaan kuninkaalliseen Britannia-alukseen ja tekee Walesin prinssiparin hääaterian.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut