Hylätystä halutuksi - Muotoilija Elina Ahosen uniikkeja käyttöesineitä kierrätysmateriaaleista

Johanna Tiainen

Perinteisestä käsityöläisyydestä ponnistava Elina Ahonen ei pyri häivyttämään esineidensä ulkonäöstä niiden ekologista taustaa. Yhteen huoneeseen mahtuva näyttely koostuu vaatteista ja kodin sisustukseen sopivista esineistä.

Monilla ihmisillä materiaalien kierrättäminen lähtee ekologisista arvoista, halusta säästää luonnonvaroja. Vihreä vastuunkanto ei kuitenkaan paina hartioita, sillä kierrättämisellä on taipumusta muuttua hauskaksi leikiksi. Näyttelyn perusteella näin on käynyt myös Ahoselle.

Jokainen uniikki käyttöesine on saanut teosnimen. Sen alla on luettelo teoksen ”raaka-aineista” eli niistä esinelöydöksistä, jotka ovat saaneet teoksessa uuden käyttötarkoituksen. Luettelot tekevät esineistä entistä kiehtovampia. Osa niistä kuulostaa salaperäiseltä ohjeelta. Nämä tarvitset itse tehtyä aurinkoa varten: vesijohtoputkea, lääkepulloja, teollisuuden pakkauslaatikoita, vasikkakarsinan kalterit ja jouluvalosarjan.

Kuljetko hetken kanssani on iso ympyräpeili, jota kehystää hopealusikoiden rivistö. Hopealusikat ovat erimallisia ja tummuneisuudesta päätellen eri-ikäisiäkin. Houkutteleva tulkinta olisi, että jokainen suvussa kulkenut, vanha hopealusikka edustaa ensikäyttäjäänsä. Näin oman elämän rajallisuus ja yksilöt yhteen sitova elämän kiertokulku eivät pääsisi unohtumaan omaa kuvajaistaan arvioivalta peilaajalta.

Ripauksen yhteiskunnallisuutta näyttelyyn tuo hupparista ja housuista muodostuva asukokonaisuus. Hupparin kangas on ommeltu täyteen muista vaatteista irrotettuja vaatemerkkejä. Isollakin rahalla markkinoidut vaatteet menettävät nopeasti houkutuksensa ja päätyvät kierrätyskeskuksiin. Ne ovat tusinamerkkien hautausmaita, joissa kaikenlainen tavara paljastaa todellisen luonteensa. Housuihin ommellut suuret kolikot ehkäisevät turhaa liihottelua.

Enimmäkseen näyttely on kuitenkin iloinen leikki, jossa pyllistetään viileälle tyylikkyydelle ja kumarretaan pehmeille arvoille ja persoonallisuudelle. Söpöilyä karttavillekin on tarjolla pari helmeä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.