Sisäänpäin lämpeävät

Tommi Roimela

Eivätpä he paljon puhu. Mitä nyt vähän pohtivat tavoitettaan pöytään tuijottaen. Lähinnä odottavat, että lehdistötilaisuus päättyy. Odottavat pääsevänsä taas metsään. Omaan kotiinsa, jossa he viihtyvät.

Paitsi, että keskenään he puhuvat. Usein erittäin analyyttistä tekstiä, jota lajin ulkopuolisen on vaikea ymmärtää. Tekstiä, joka lajin ulkopuolista tuskin edes kiinnostaa.

Kyllä, suunnistus on sisäänpäin lämpeävä laji. On rastiväen oma maailma ja sitten se pelottava ulkomaailma. Johon astuminen on yllättävän hankalaa.

Onhan tuo tullut itsekin koettua.

Sisäpiiri näkyy kaikessa. Menkääpä vaikka joskus kuokkimaan suunnistajapariskunnan häihin.

Vieraiden joukossa on muutamia sukulaisia ja vallattoman paljon suunnistajia. Kenties joku lapsuuden ystävä. Joka sekin on todennäköisesti lapsena suunnistanut mutta sittemmin lopettanut. Hääleikit ovat suunnistusaiheisia. Niiden aikana sukulaiset poistuvat takavasemmalle. Paitsi suunnistavat sukulaiset.

Ennen häitä on tietysti pitänyt hieman haeskella puolisoa. Sitä etsiessä suunnistajan tärkein kriteeri on potentiaalisen tyttö- tai poikaystävän nimen sijainti kilpailuiden tulosluetteloissa. Tässä kohdassa voi tosin olla, että edellisellä selittelin nuorena itselleni varsin vaatimatonta menestystä vastakkaisen sukupuolen kanssa.

Niin tai näin, huippusuunnistaja liikkuu hämmästyttävän usein toisen huippusuunnistajan kanssa. Itse asiassa jatkuvasti liikaa uusia kilpailumuotoja keksivälle Kansainväliselle suunnistusliitolle voisikin vihjata, että vähintään kihloissa olevien pariviesti olisi MM-tasollakin erittäin mielenkiintoinen kilpailu.

Toki joskus käy niinkin, että suunnistuksen sisäpiirissä liikkuva löytääkin puolisonsa kansanmusiikkiympyröistä.

Ojasta allikkoon, toteaisi nyt vanhoista sananlaskuista innostunut.

Suunnistajien omassa maailmassa ei tietenkään ole mitään pahaa. Jos urheilija haluaa pysyä omassa maailmassaan kaukana julkisuuden valokeilasta, on se hänen oma valintansa.

Ongelma on, että lajille näkyvyys on erittäin tärkeä asia ja luonnollisesti urheilijakin tarvitsee julkisuutta henkilökohtaisten tukijoiden tyytyväisenä pitämiseen. Silloin tiedotustilaisuuksiin on tultava, vaikka sitten tuijottelemaan pöytää.

Onhan poikkeuksiakin. Suunnistukseen on läpi vuosien eksynyt vilkkaampiakin yrittäjiä. Yleensä näiden yrittäjien nimiä ei tosin ole nähty MM-kisojen tulosluetteloissa.

Mutta sitten on se yksi.

Se, joka tänäänkin taistelee maailmanmestaruudesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.