The Ratchet & Clank Trilogy

Marko Ahonen

Nintendolla on Marionsa, mutta Playstationilla ja Xboxilla ei vastaavaa yksittäistä suurta ikiomaa maskottia ole. Toki pelialalla on nykyään valtava määrä yleisesti tunnettuja sankareita, mutta he eivät ole leimautuneet tiettyyn konsoliin. Suurin osa peleistä, kun kuitenkin tehdään useammalle koneelle.

Pleikkarin yksinoikeuspelien tunnistettavimpia ja menestyneimpiä sankareita ovat suippokorvainen seikkailija Ratchet ja hänen pienikokoinen robottiapulaisensa Clank. The Ratchet & Clank Trilogy sisältää kolme aiemmin Playstation 2:lle julkaistua humoristista toimintaseikkailua.

Onneksi Sony ei ole lähtenyt vain helpon rahastuksen tielle, vaan pelit käyttävät nyt näyttävää HD-grafiikkaa, ja mukana on jopa 3D. Pieniä pelillisiäkin modernisointeja on tehty, mutta mitään kovin oleellista ei ole muutettu.

Ratchet & Clank -seikkailuissa hyvä pelisuunnittelu, sympaattiset hahmot ja toimiva huumori ovat aina kohdanneet toisensa. Tämä asia ei ole muuttunut vuosien vieriessä ja on kovaa valuuttaa vielä tänäkin päivänä. Tasohyppely ja taisteleminen on peliteknisesti ajaton yhdistelmä.

Toki vanhin Ratchet & Clank on hieman menettänyt hohtoaan. Se ilmestyi jo kymmenen vuotta sitten. Locked & Loaded (2003) ja Ratchet & Clank 3 (2004) ovat kuitenkin taattua laatua vielä vuonna 2012. Yhdysvalloissa samoilla peleillä on pikkutuhman humoristiset alaotsikot Going Commando ja Up Your Arsenal.

Graafinen tyyli on sarjakuvamainen ja tuo mieleen telkkarin animaatiosarjat. Kieli pysyy tiukasti poskessa oli kyse sitten juonesta, roistoista, aseista tai miljööstä yleisesti. Tämän vuoksi Ratchet ja Clank eivät miellytä katu-uskottavuuteen pyrkiviä nuoria miehiä. Sama peli kliseisillä muskelikasoilla ja vähemmillä väreillä otettaisiin kuitenkin riemulla vastaan.

Kolmososassa kaikkea, esimerkiksi ajoneuvoja, on entistä enemmän, ja muun muassa asesysteemi on monipuolisempi. Nyt pääsee pelaamaan myös Kapteeni Quorkilla, ja uudet 2D-osuudet ovat oikein hauskoja.

Silmään sattuu hieman se, että välianimaatioiden kuvasuhde on yhä 4:3. On kuitenkin ymmärrettävää, että kokonaan uusi laajakuvagrafiikka olisi tullut turhan kalliiksi. Eikä tuo edes mikään oikea ongelma ole, vaan pelkkä kauneusvirhe.

Ratchet & Clank Trilogy sisältää kolme klassikkopeliä, jotka toimivat yhä. Jos julkaisut eivät ole entuudestaan tuttuja, trilogia on ehdottomasti hankkimisen arvoinen. Ostamista kannattaa harkita, vaikka pelikokemus menisikin uusinnan puolelle.

Pelattavaa on kymmeniksi tunneiksi. Kun Ratchet & Clank -pelit vetää läpi järjestyksessä, kokemus vain paranee seikkailun edetessä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.