Päivän valinnat 18.7.

Todella upeeta! Patsy (Joanna Lumley) ja Edina (Jennifer Saunders) ovat jälleen keskuudessamme. TV5 klo 23.45.

Marko Ahonen

Samat tv-sarjat ja elokuvat pyörivät eri tv-kanavilla jatkuvasti. Termiä uusinta ei silloin kuitenkaan käytetä, vaikka juuri siitä on katsojan näkökulmasta kysymys. Yleltä tuttu brittikomedian merkkiteos Todella upeeta (Absolutely Fabulous) alkaa nyt TV5:lla.

1990-luvun alkupuolella huonosti käyttäytyvät naiset Edina (Jennifer Saunders) ja Patsy (Joanna Lumley) herättivät sekä riemastusta että pahennusta. Pinnalliset trendipellet viettivät päivänsä ryypäten, eivät muutenkaan käyttäytyneet perinteisen naisellisesti, saati sitten hienostuneesti. Nykyään Todella upeeta ei hätkäytä ketään. Onneksi huumori ei koskaan ole perustunut pelkästään törkyilylle, ja sarja on siksi hauskaa katsottavaa vielä tänäkin päivänä.

TV5:n tapa näyttää sarjaa on omituinen. Ensin nähdään kolme viidennen esityskauden viimeistä jaksoa, kaksi niistä tänään. Viikon päästä sarja alkaa alusta.

Reality-sarja Jutta ja superdieetit nähdään uusintana. Se on harvojen mielestä edes keskikokoinen tv-tapaus. Täytyy kuitenkin myöntää, että Jutan tyylipuhtaassa egoismissa ja kehonpalvonnassa on jotain kiehtovaa kaikessa äärimmäisyydessään. Juttaa ihmettelee samaan tyyliin kuin nettikuvien ihmisiä, jotka näyttävät aivan barbeilta.

Jutta valmistautuu fittness-kisoihin, mikä tarkoittaa puolen vuoden itsekidutusta. Ruokavalio on tieteellisen tarkka, eikä siihen herkkuja kuulu. Kuntosalista tulee Jutan toinen sali. Muutenkin kaikki elämä pyörii kisoihin valmistautumisen ympärillä.

Sarjassa on myös tavispuolensa. Päinvastoin kuin Jutan, runsaasti liikalihavan Piian on syytäkin laihtua. Hänen tavoitteenaan on pudottaa peräti 45 kiloa.

Irakilainen kemianinsinööri tuli Saksaan pakolaisena vuonna 1999. Hän väitti työskennelleensä Saddam Husseinin joukkotuhoaseiden parissa. Tekaistulla jutulla oli kohtalokkaat seuraukset, sillä Yhdysvallat aloitti YK:n tuella Irakin sodan insinöörin kertomuksen perusteella.

40 päivää ennen sotaa YK:n asiantuntijat olivat tutkineet 11 kohdetta, jotka insinöörin väitteiden mukaan olivat joukkotuhoaseiden tuotantopaikkoja. Yhdessäkään kohteessa ei ollut näkynyt jälkeäkään kemiallisista tai biologisista aseista. Ulkoministeri Colin Powell siteerasi insinöörin kertomusta pitämässään puheessa YK:ssa vuonna 2003. Moni piti puhetta alkusoittona Irakin sodalle.

Sittemmin Powell on nimittänyt puhettaan ”tuskalliseksi muistoksi”, joka ”tahraa hänen mainettaan lopun elämäänsä”. Insinööri myönsi sittemmin keksineensä jutun joukkotuhoaseista. Valehtelu maksoi satojen tuhansien maamiesten hengen. Dokumentti on uusinta viime marraskuulta.

Kirjailija Stieg Larssonin Millennium-trilogia on kasvanut yli menestyksen, ilmiöksi. Laatu pelkästään ei selitä yli 60 miljoonaa myytyä kirjaa ja tv-sarjoja ja elokuvia. Ennen kirjojensa menestystä kuollut Larssonin tarina vetoaa ihmisiin. Hype synnyttää lisää hypeä, sillä kansa kaipaa hyviä tarinoita. Ja tarkoitan nyt Larssonin itsensä tarinaa, en hänen kirjojensa juonikuvioita.

Ruotsalaisessa dokumentissa Mysteeri nimeltään Stieg Larsson käydään läpi kirjailijan elämä lapsuudesta varhaiseen kuolemaan. Luvassa on myös täysin uutta informaatiota, joskaan ei mitään mullistavaa. Larssonista tuli jo varhain uusnatsismin vastustaja ja ihmisoikeuksien puolustaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.