Frigg – Polka V

Juhana Unkuri

Vuonna 2001 perustetun Friggin juuret ovat Kaustisella ja Sibelius-Akatemian kansanmusiikkilinjalla. Aiemmin maailmanmusiikkiyhtyeeseen kuului myös kaksi norjalaisjäsentä, mutta tällä hetkellä seitsenhenkinen ryhmä on täysin kotimainen. Polka V -levyllä kuullaan myös vierailevia muusikkoja.

Suomessa Frigg keikkailee harvoin, ulkomailla keikkoja on vuosittain kymmeniä. Viuluvetoisen musiikin lähtökohtana on suomalainen ja pohjoismainen pelimannimusiikki. Tähän Nordic-musiikkiin Frigg yhdistää bluegrassin, jossa on vaikutteita yhdysvaltalaisesta old-time-musiikista sekä irlantilaisesta ja skotlantilaisesta kansanmusiikista. Friggin musiikista on käytetty termiä nordgrass.

Polka V -levyn materiaali on lähes kokonaisuudessaan yhtyeen omaa tuotantoa. Instrumentaalilevy tarjoaa energistä iloittelua. Soitannossa on tempoa ja runsain mitoin virtuositeettia; paikoin myös harmonisempaa ja mietiskelevämpää tunnelmaa. Pelimannihenkiset jousisoittimet ja juurevuutta tuovat kielisoittimet täydentävät toisiaan erinomaisesti. Frigg on oiva esimerkki siitä, ettei uusien vaikutteiden hakeminen vesitä perinteisemmän kansanmusiikin vahvoja elementtejä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.