Päivän valinnat 11.7.

John F. Kennedy ja hänen vaimonsa Jackie kiinnostivat mediaa ja ihmisiä. MTV3 klo 20.00.

Marko Ahonen

Yhdysvaltain 35. presidentti John F. Kennedy on yhä myyttinen hahmo. Dallasissa 46-vuotiaana vuonna 1960 salamurhattu JFK oli myös ensimmäinen media-ajan presidentti. Läheskään kaikki hänestä uutisoitu ei ollut poliittista, vaan suku ja perhe kiinnostivat yleisöä myös. Lisäksi JFK:lla ilmeisesti oli pimeä puolensa herra Täydellisen imagon takana.

Saksalainen dokumentti JFK – yksityiset kuvat on valmistunut tänä vuonna. Kuten jo ohjelman nimestä voi päätellä, pääosassa on John F. Kennedy yksityishenkilönä. Myös hänen perheensä on silloin hyvin esillä.

Dokumentti paljastaa myös JFK:n huonon terveydentilan, josta harvemmin on puhuttu. Selkävaivat olivat tuskallisia ja kroonisia. Se ja muut vaivat vaativat 12 lääkettä päivässä. JFK:n elämäkerturin Robert Dallekin mukaan Kennedystä ei olisi koskaan tullut presidenttiä, jos amerikkalaiset olisivat tienneet kuinka sairas hän oli.

Reality-kisan Suurin pudottaja (Biggest Loser) kahdeksas esityskausi päättyi juuri äsken, ja yhdeksäs alkaa jo tänään. Mukana nöyryytyksessä on yksitoista reilusti liikalihavaa paria. Tv-katsojat saavat ihmetellä muun muassa 500-kiloa yhteensä painavia kaksosia, äiti-tytär-tiimiä ja tongalaisserkuksia.

Sarjan englanninkielinen nimi on hyvin paljastava. Liikalihavat ovat luusereita, jotka pitää pelastaa. Virallisen selityksen mukaan kyse tietenkin on suurimmasta painonpudotuksesta, mutta juuri noita sanoja ei ole valittu sattumalta.

Kun ihan normaalipainoisetkin ovat jatkuvasti laihdutuskuurilla, sarjasta voidaan löytää jotain hyvääkin. 62-kiloinen ”läski” nainen voi telkkaria katsoessaan naureskella kisailijoille ja olla onnellinen siitä, että on heihin verrattuna suorastaan hoikka.

Tshetsheniassa moniavioisuus on tavallista, ja nuoret miehet pitävät oikeutenaan ryöstää itselleen vaimon. Machokulttuurissa naisten oikeuksilla ei ole väliä. Jos mies päättää mennä naimisiin, hänen ei tarvitse kosiskella mielitiettyään, vaan hän voi vain kidnapata tämän. Sieppauskuvia jaetaan internetissä.

Tshetsheenipresidentti Ramzan Kadyrov rohkaisee kansaa moniavioisuuteen, vaikka se on kielletty Venäjän laissa. Avioliiton voi estää ainoastaan mullah, joka toimii välittäjänä sulhasen ja morsiamen perheiden välillä.

BBC-dokumentissa Varastetut morsiamet nähdään, miten nuoren, siepatun naisen kohtalosta päätetään muutamassa päivässä. Pian meluisia häitä jo juhlitaan. Valkoiseen pitsiin pukeutunut nuori nainen peitetään tiukasti huivilla, sillä hänen päästään ei saa näkyä hiustakaan, muuten vihkivalaa ei vannota. Naisen tulee olla huomaavaisuuden ja vaatimattomuuden perikuva.

Tällä hiltonien ja kardashanien aikakaudella suureksikin julkkikseksi pääsee hyvin pienillä ansioilla. Mutta erääseen tähtiklubiin rima on pysynyt korkealla. Kutsu saapua Simpsoneihin vierailevaksi ääneksi on suuri kunnianosoitus.

Illan kahdesta Simpsonit-jaksosta ensimmäisessä Lisa ryhtyy runoilijaksi. Lisa tapaa kirjallisuustapahtumassa arvostettuja ja tunnettuja kirjailijoita, jotka esittävät itse itseään. Tai paremminkin parodiallisia versioita itsestään. Äänensä animaatiominälleen antavat Tom Wolfe, Gore Vidal, Michael Chabon ja Jonathan Franzen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.