Korpilahden kesäteatteri - Diivat

Jorma Pollari

Ken Ludvig on yhdysvaltalainen lakimies, joka ennen töihin menoaan kirjoitteli komediaansa Diivat (Leading Ladies). Farssinkin aineksia sisältävä hupailu puri yleisöön ja menestys oli taattu. Hänen monesti palkittuja näytelmiään on esitetty 30 maassa yli 20 kielellä. Myös Suomessa niitä esitetään, vaikka brittiläinen Ray Cooney on toistaiseksi enemmän esillä. Suotta.

Ludvigin komedioille on ominaista intertekstuaalisuus – muiden kirjailijoiden tekstien hyödyntäminen. Diivojen taustalla on Mark TwaininHucleberry Finnin seikkailujen sivujuoni ja ennen kaikkea Ludvigin fanittaman Shakespearen komedia Loppiaisaatto.

Korpilahden kesäteatteri nostaa Diivat näyttämölle sellaisella taidolla, että ei voi muuta kuin kumartaa päänsä ja nöyrästi kiittää. Esitys on hallittu niin rytmin – kiihdytysten, suvantojen – kuin roolisuoritustenkin osalta. Puvustus on huikean hieno, lavastus upea ja nokkelasti toimiva. Kaikki natsaa, onnistuminen on täydessä napakympissä.

Eeva-Liisa Saarman on niin valloittava, että voi puhua rehellisesti sanottuna lumoavasta näyttelijättärestä. Äänenkäyttö, puheen selkeys, ele- ja ilmekieli, repliikkien lausemelodian harmonia... kaikki toimii. Myös Shakespeare-sitaatit istuvat suuhun kuin mehukkaat rypäleet. Mutta ei ole moitteen sijaan muissakaan rooleissa.

Antti Taipale ja Arttu Uuranmäki hoitavat kaksoisroolinsa kutkuttavan hauskasti; koko olemus on pelissä mukana ja jälki sen näköistä. Minna Juuti on pirteä sivuroolissaan ja osoittautuu varsin muuntautumiskykyiseksi, siinä missä Juuso Metsälä hehkuttelee umpimielisyyttään hyvin myös. Mari Putkosen tutiseva mummeli on väkevästi piirretty hahmo ja sisältää riittävää karismaa.

Olli Suhosen luikerolääkäri paranee koko esityksen ajan, samoin ensi-illassa vielä joukon arin Aarne Laukkanen lämpenee ja toivottavasti löytää jatkossa yhden vaihteen lisää ilmaisuunsa.

Anu ja Iina Hakanen ovat ohjaajina kyenneet paitsi rytmin mestarillisuuteen, myös riittävään henkilöohjaukseen, ja näin näytelmässä osataan muutakin kuin repliikit ja väistellä huonekaluja.

Diivat on keskisuomalaisen kesäteatteritaivaan kirkkaimpia helmiä, jonka soisi tuikkivan iloa mahdollisimman monen elämään.

Käsikirjoitus: Ken Ludvig. Ohjaus: Anu ja Iina Hakanen. Valot ja äänet: Jon Pettersson. Lavastus: Jarmo Lahtinen, Kari Lahtinen, Mikko Annala, Brandon Ratia, Jenni Ahonen. Puvut: Anu ja Iina Hakanen. Maskeeraus: Emmi Lahtinen. Rooleissa: Antti Taipale, Arttu Uuranmäki, Eeva-Liisa Saarman, Aarne Laukkanen, Minna Juuti, Olli Suhonen, Juuso Metsälä, Mari Putkonen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut