Hautala: Karzain lausunnot ristiriitaisia

STT

Afganistanin presidentti Hamid Karzai sanoi tänään sitoutuvansa parantamaan naisten oikeuksia. Rahoittajat suhtautuvat Karzaihin kuitenkin epäluuloisesti, koska hän on puhunut ristiriitaisesti ihmisoikeuksista.

Maaliskuussa Karzai hyväksyi julistuksen, jonka mukaan naiset ovat toisen luokan kansalaisia. Presidentin on epäilty mielistelevän talebaneja, jotta nämä laskisivat aseensa.

- Presidentti Karzai on antanut hyvin ristiriitaisia lausuntoja, mutta viisaalla kehitysyhteistyöllä voidaan vaikuttaa asioihin, sanoi Tokion avustuskokoukseen osallistunut kehitysministeri Heidi Hautala (vihr.).

Afganistan saa kansainväliseltä yhteisöltä 13 miljardia euroa vuoden 2015 loppuun mennessä. Yksi ehdoista on se, että kotiväkivaltaa pakenevat naiset saavat apua.

Hautalan mukaan tavoitteiden toteutumista tarkastellaan jatkuvasti. Arvioinnin kohteena on muun muassa poliisin toiminta. Suomi avustaa Afganistania kouluttamalla poliiseja.

- Keskeinen ongelma on rankaisemattomuus. Vakavia ihmisoikeusrikoksia katsotaan läpi sormien, jopa poliisin harjoittamaa väkivaltaa kuten joukkoraiskauksia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.