Opiskelija valmistui liian nopeasti - haastettiin oikeuteen

Saksalainen kauppatieteiden opiskelija joutui ahkeruutensa vuoksi pulaan. Arkistokuva Jyväskylän yliopistosta. Matti Salmi

Jukka-Pekka Ronkainen

Opiskelijoita on viime aikoina patisteltu valmistumaan nopeammin ja kiiruhtamaan kohti työelämää, mutta saksalaisen Marcel Pohlin rivakka opiskelutahti on saattanut 22-vuotiaan kauppatieteiden maisterin liemeen.

Pohlin oppilaitos, yksityinen esseniläinen Hochschule für Oekonomie und Management (FOM), on haastanut entisen opiskelijansa oikeuteen, sillä tämä valmistui kolmessa lukukaudessa, kun yleensä laitoksesta valmistutaan vasta 11 lukukauden urakoinnin jälkeen. FOM katsoo menettäneensä tuloja Pohlin valmistuttua niin sanotusti ennen aikojaan.

Pohl selviytyi kandidaatin- ja maisterin tutkintoon vaadittavista 60 kokeesta 20 kuukaudessa ja jätti yliopiston virallisesti elokuussa 2011. FOM tahtoo Pohlin maksavan lukukausimaksut vielä loppuvuoden 2011 osalta. Yliopiston esittämä vaatimus on 3 000 euroa.

Frankfurtilaisessa pankissa nykyään työskentelevä Pohl paljasti saksalaiselle Bild-lehdelle tehokkuutensa salaisuudeksi työnjaon opiskelukavereiden kesken: toverukset jakoivat keskenään luentomuistiinpanoja kursseilta, jotka olivat käynnissä samanaikaisesti. Opiskelujen ohessa Pohl suoritti myös harjoittelun pankissa.

Yliopiston mukaan sen maksujen taso on määritelty riippumatta siitä, kuinka kauan opiskelijalla kestää opintojensa suorittamisesta. Vaikka opiskelijaa laskutetaan lukukausikohtaisesti, yliopisto laskuttaa tosiasiassa tutkinnosta eikä sen suorittamiseen kuluvasta ajasta.

Epäselvää kuitenkin on, miksei FOM tällä perusteella vaadi Pohlilta rahasummaa, joka vastaisi tyypillisen valmistumisajan eli 11 lukukauden kustannuksia. Yliopisto ei ole halunnut kommentoida tapausta ennen raastupakäsittelyä.

Asiasta on kertonut muiden muassa verkkolehti Techdirt.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut