Päivän valinnat 7.7.

Englantilaiset tyyligurut Trinny Woodall ja Susannah Constantine saapuvat Alankomaihin uudistamaan huonojen pukeutujien tyylejä. Liv klo 18.00.

Marko Ahonen

Hyvä tv-ohjelmaformaatti toimii lukuisissa maissa ilman merkittäviä muutoksia. Joskus ei tarvitse vaihtaa edes ohjelman vetäjiä. Englantilaiset Trinny Woodall ja Susannah Constantine ovat kotimaansa lisäksi auttaneet ihmisiä pukeutumis- ja tyyliasioissa myös Yhdysvalloissa. Nyt on Alankomaiden vuoro.

Ensimmäisenä mennään kaupunkiin nimeltään Haarlem. Siellä uudistetaan 12 naisen tyyli vähemmän tai enemmän perusteellisesti.

Uusavuttomat ovat tarpeellisia ihmisiä, varsinkin mikäli he eivät ole kovin välkkyjä muutenkaan. He nimittäin ovat mainiota reality-viihdettä. Tosielämässä olen mieluummin tekemisissä tervejärkisten ja normaalitaitoisten ihmisten kanssa, mutta telkkarista en viitsisi heitä seurata. Mistä pääsemmekin kätevästi uuteen amerikkalaiseen tosi-tv-sarjaan Irti helmoista (You’re Cut Off).

Taas on tilaisuus ihmetellä, miten jotkut ovat tv-julkisuuden vuoksi valmiita nöyryyttämään itseään ja pistämään itsensä naurunalaiseksi. Yhdeksän erittäin hemmoteltua rikkaan perheen nuorta aikuista naista joutuvat opettelemaan oikeaa elämää ja arjen taitoja. Heidän vanhempansa ovat kyllästyneet olemaan pelkkiä pankkiautomaatteja.

Naiset muuttavat asumaan samaan taloon töppäilemään ja paljastamaan älyllisen vajavaisuutensa. Välillä narttuillaan BB-tyyliin, koska niin tällaisissa sarjoissa kuuluu tehdä. Katsojan arvioitavaksi jää, kuinka paljon tapahtumista on käsikirjoitettu ja lavastettu. Toisaalta, väliäkö tuolla?

AVA-kanava on ilmeisesti hankkinut ison kasan italialaisia historiallisia minisarjoja tukkuhintaan. Sen verran usein niitä nähdään. Mikäpä siinä, mikäli katsoja on tyylilajin ystävä ja osaa asettaa odotuksensa tarpeeksi matalalle.

Vuonna 2010 valmistunut, kaksiosainen Lesconon siskokset (Le ragazze dello swing) sijoittuu 1930-luvun loppuun, jolloin hollanninjuutalaiset siskokset Alexandra, Judith ja Kitty Leschan muuttavat Italiaan. Nuoret viehättävät naiset ovat esiintyneet sirkuksessa, eivätkä ole turhan ujoja. Italiassa he päättävät ryhtyä tanssimaan. Manageri on kuitenkin sitä mieltä, että laulaminen olisi parempi bisnes ja onkin täysin oikeassa.

Mielenkiintoisinta draamassa on sen poliittinen ilmapiiri. Italia on innoissaan fasismista, ja maassa kuohuu muutenkin.

Kas kun tällaista reality-sarjaa ei ole vielä Suomessa tehty. Vai olenko vain unohtanut sen? Neliosainen Elämäni unelma tulee Norjasta.

Sarjan isännällä Tore Strömöyllä on tehtävä. Hän toteuttaa tavallisten ihmisten toiveita. Koska Strömöy ei ole lampun henki, vaan oikea ihminen, toiveet voivat olla vain kohtuullisesti arjen yläpuolella. Ensimmäisessä jaksossa tavataan pariskunta, joka haaveilee, että heidät vihittäisiin Saharassa.

Lapsinerona aloittanut Frédéric Chopin sävelsi lähinnä vain pianolle – tai pianolle ja orkesterille – mutta loi mitä hienoimpia klassikkoteoksia. Nyt nähtävä pitkä dokumentti tutustuu Chopiniin henkilökohtaisella tasolla.

Keskiössä ovat kaksi 1800-luvun supertähteä: ujo Chopin ja juhlittu ruotsalainen sopraano Jenny Lind. Dokumentti perustuu ruotsalaispariskunnan Cecilia ja Jens Jörgensenin historialöytöihin. Frédéricin ja Jennyn jalanjälkiä kulkevat laulajatar Natalya Romaniw ja pianisti James Rhodes.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.