Maanantain 9.7. valinnat

2012: Olympiaseikkailu: Hugh Bonneville, Nicholas Gleaves ja Jessica Hynes. TV1 klo 20.00. x

Marko Ahonen

TV1 klo 20.00

Älkää antako typerän suomenkielisen nimen hämätä teitä. 2012: Olympiaseikkailu (Twenty Twelve) on brittikomediaa parhaimmillaan. Yhdyssanan brittikomedia kummatkin puoliskot on syytä ottaa tosissaan, sillä tarjolla on poikkeuksellisen brittiläistä brittihuumoria.

Sarjassa seurataan kuvitteellisen Lontoon olympialaisten järjestelykomitean työtä mukadokumentin keinoin. Mikäli joku ajatteli, että kuulostaa kovasti Konttorilta uudessa miljöössä, hän on oikeassa.

Ensimmäisessä jaksossa olympialaisiin on aikaa tasan tuhat päivää. Järjestelykomitean johtajana Ian Fletcher (Hugh Bonneville) on vilpitön ja pätevä mies, joka odottaa muidenkin tekevän työnsä hyvin. Usein nämä odotukset eivät täyty.

Huumoria ei alleviivata. 2012: Olympiaseikkailu antaa katsojan itse löytää naurun aiheet, ja niitä on todella paljon. Monet olympiajärjestelyiden ongelmista ovat tuttuja myös itse kunkin omalta työpaikalta.

Sarjan 13 jaksoa nähdään peräkkäin jokaisena arkipäivänä. Näin viimeisen jakson vuoro on 25. heinäkuuta. Lontoon olympialaiset alkavat 27. päivä. Näppärää.

TV1 klo 21.30

Kahden katolisen sisäoppilaitoksen entiset oppilaat Britanniasta ja Afrikasta kohtasivat internetin avulla vuonna 2009. Muistot eivät olleet kultaisia. Samat opettajat olivat kiusanneet ja hyväksikäyttäneet monia heistä.

Yli sata koulun oppilasta pystyi nyt ensi kertaa jakamaan kauhistuttavia lapsuusmuistojaan kohtalotoveriensa kanssa. Kouluissa oli vallinnut pelon ilmapiiri. Opettajat olivat nöyryyttäneet ja piiskanneet lapsia, ja muutaman tiedetään käyttäneen useita poikia seksuaalisesti hyväksi. Jokainen uskoi olevansa ainoa hyväksikäytetty.

Netin yhdistämät viisi- ja kuusikymppiset miehet päättivät yhteistuumin, että totuuden oli tultava julki. 22 miestä aloitti oikeustoimet hyväksikäyttäjäänsä vastaan.

Yle Teema klo 20.30

Se että joku todella pystyy juoksemaan maratonin, noin 42 kilometriä, on itselleni lähes yliluonnollinen ilmiö. Uusintana nähtävässä kuusiosaisessa sarjassa kuusi tavallista suomalaista valmistautuu elämänsä ensimmäiseen maratoniin. Ohjelmaan haki lähes 4000 ihmistä.

Kolme miestä ja kolme naista ovat iältään 29–54-vuotiaita. Ammateissa on vaihtelua maanviljelijästä sijoitusjohtajaan. Valmentajana toimivat Lasse Mikkelsson ja Ensio Hakala Pajulahden liikuntakeskuksesta. Ravintoasioissa opastaa ravitsemustieteilijä Marjaana Lahti-Koski.

Sarja huipentuu Venetsiassa juostavaan maratoniin.

Yle Teema klo 20.00

HBO-sarja Terapiassa (In Treatment) on liian älykäs ja vähäeleinen draama noustakseen suureksi katsojahitiksi. Teema esittää kolmannen kauden uusintana maanantaisin, tiistaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin. Viikon neljä jaksoa nähdään lauantaina putkeen.

Terapeutti Paul Weston (Gabriel Byrne) on eronnut vaimostaan, muuttanut yksin Brooklyniin ja perustanut sinne praktiikan. Uusista potilaista Frances on mielenterveysongelmista kärsivä tunnettu näyttelijä. Sunil on muuttanut poikansa luokse, ja hänellä on sopeutumisvaikeuksia. Nuori Jesse on identiteettiongelmista kärsivä homoseksuaali.

Weston vaihtaa oman terapeuttinsa, koska suhde entiseen meni poikki. Työviikon päätteeksi perjantaisin Weston tapaa nuoren ja vastuuntuntoisen Adelen (Amy Ryan).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.