Päivän valinnat 5.7.

Anna Smirnova on yksi Savonlinnan Oopperajuhlien 100-vuotisgaalan lukuisista esiintyjistä. Yle Teema klo 19.00.

Marko Ahonen

Oopperajuhlakausi aloitetaan suurella gaalalla, jonka ohjelmisto kattaa Savonlinnan Oopperajuhlien koko 100-vuotisen historian. Suorana Olavinlinnasta nähtävän gaalalähetyksen yhteydessä kuullaan haastatteluja ja tunnelmapaloja kulissien takaa sekä muistellaan Oopperajuhlien historian vaiheita.

Tänä kesänä tulee kuluneeksi vuosisata Aino Acktén järjestämistä ensimmäisistä oopperajuhlista Olavinlinnassa. Silloin linna oli lähes raunioina. Nykyään se on kunnostettu yhdeksi maailman ainutlaatuisimmista oopperanäyttämöistä.

Juhlagaalan esiintyjinä kuullaan lähes kahtakymmentä kauden 2012 merkittävintä solistia Jaakko Ryhäsestä, Juha Uusitalosta sekä Matti Salmisesta Marjukka Tepposeen ja Kristin Lewisiin. Ohjelmisto koostuu läpileikkauksesta koko laajaan oopperatarjontaan ja klassisen musiikin säveltäjiin.

Sanapari ”suomalainen terrorismi” tuntuu oudolta, mikä on tietenkin vain hyvä juttu. Sanonta ”toisen terroristi on toisen vapaustaitelija” koskee silti myös Suomea. Kuusiosainen sarja Tarinoita suomalaisesta terrorismista kuullaan uusintana vuodelta 2010.

Suomalaisen terrorismin ”kulta-aikaa” elettiin juuri ennen itsenäistymistä. Eugen Schauman muistetaan yhä, mutta aikakauteen kuuluu myös muita poliittisia murhia ja pommi-iskuja. Itsenäisyyden ajan Suomessa on tapahtunut vain yksi poliittinen murha. Ministeri Heikki Ritavuori ammuttiin Helsingissä kotiovelleen helmikuussa 1922.

Riika Nikkarisen toimittaman sarjan jokaisessa jaksossa haastatellaan historioitsija Teemu Keskisarjaa. Ensimmäisessä jaksossa tutustutaan suomalaisen terrorismin historiaan, varsinkin sortokauteen, 1920-luvun kommunismiin ja 1930-luvun lapualaisuuteen.

Todellisista rikoksista kertova sarja Rikostarinoita Suomesta alkoi TV2:lla vuonna 2001. Sarja on onnistunut välttämään verellä ja ihmisen pahuudella mässäilemisen. Rikoksista kerrotaan asiallisesti. Joskus mukana on jopa tragikomiikkaa.

Tänään esitellään kaksi erilaista petosta. Ensimmäisessä rikostarinassa kyläkauppias myy liikkeensä juuri vankilasta vapautuneelle vempulalle. Toisessa tapauksessa kaksi huijaria yrittää saada yrittäjän sijoittamaan rahojaan Lontooseen. Tarinan opetus: Mikään ei ole niin kallista kuin poikkeuksellisen halpa ja helppo raha.

Täytyy myöntää, että en ollut ennen tätä ohjelmaa kuullutkaan ruotsalaisesta indiebändistä Broder Daniel. Olen iloinen siitä, että nyt olen viisaampi, sillä yhtyeen tarina on kiehtova ja erikoinen.

Broder Daniel löi itsensä läpi 1980-luvulla. Yhtyeen motto oli alusta alkaen, että kompromisseja ei tehdä. Musiikin piti herättää tunteita, eikä muutama väärä sointu haitannut sitä tavoiteltaessa yhtään. Sanoitukset olivat vaikeita ja usein angstisia. Bändiä sekä palvottiin että vihattiin.

Dokumentti alkaa kesästä 2008, jolloin Broder Danielin jäsenet kokoontuvat yhteen harjoittelemaan Göteborgin jäähyväiskeikkaa varten. Samalla käydään läpi yhtyeen tarina, josta löytyy niin iloja kuin surujakin. Muusikko Henrik Berggren on mainio esimerkki taiteilijasta, josta on vaikea sanoa, onko hän hullu vai nero. Luultavasti kumpaakin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.