Päivän valinnat 4.7.

Kenellä on oikeus päättää kuolemasta? Dignitas - kuoleman resepti. MTV3 klo 20.00.

Kari Angeria

MTV3 klo 20.00

Armomurhasta eli eutanasiasta on käyty keskustelua viime aikoina. Näyttää, että suomalaisten mielipiteet tätä aikaisemmin tabuna pidettyä aihetta kohtaan ovat muuttumassa myönteisempään suunta. Sveitsissä asiaa katsotaan jo avarammasta vinkkelistä.

Sveitsi on nimittäin maailman ainoa maa, joka sallii muiden maiden kansalaisten tulla kuolemaan alueelleen. Matka ja toimenpide pitää kuitenkin maksaa itse. Zürichissä toimivan Dignitas-yhdistyksen klinikalle saapuu vaikeasti sairaita ihmisiä, jotka haluavat itse päättää kuolemansa ajankohdan.

Vuonna 2011 valmistunut sveitsiläisdokumentti haastattelee Dignitaksen perustajaa, potilaita ja omaisia. Dokumentti suhtautuu asiaan neutraalisti.

Yle Fem klo 19.00

Muistan olleeni neljännellä luokalla, kun rotuerottelu lopetettiin Etelä-Afrikassa. Koulun seinälle liimattiin sivuja lehdistä, jossa asiaa käsiteltiin. Tuntui kuin jokin maailmassa olisi muuttunut perinpohjaisesti parempaan suuntaan.

Apartheid oli aikaisemmin monelle suomalaiselle tuntematon käsite. Tuon päivän jälkeen varmasti lähes jokainen tiesi mistä oli kyse. Apartheid oli ollut laillistettua rotusortoa.

Kolmiosaisessa tanskalaisdokumentissa Mandelan lapset (Mandelas barn, 2010) tutustutaan Etelä-Afrikan nykytilanteeseen vuonna 2010 järjestettyjen jalkapallon MM-kisojen kynnyksellä. Hieman yli 10 vuotta sitten eriväriset oppilaat kohtasivat sovintoleirillä. Koululaisten tapaaminen dokumentoitiin vuonna 2001 tehdyssä elokuvassa. Nyt he kohtaavat uudelleen. Sarja on uusinta.

FOX klo 17.20

Suomessa on enää vain yksi kotimainen suurpanimo, Iisalmessa sijaitseva Olvi. Vielä pari vuosikymmentä sitten tilanne oli toinen, mutta panimoteollisuuden keskittyminen vaikutti Suomeenkin.

Euroopan suurimman panimoyhtiön Heinekenin tarina alkoi 1800-luvulla Amsterdamissa. Nykyään oluen valmistus jättimäisessä panimossa Zoeterwoudessa on tarkkaa työtä. Tänään nähtävä dokumentti on National Geographicin käsialaa.

Yle Teema klo 21.00

Taas ollaan valkoisen miehen sorron äärellä, mutta hieman eri näkökulmasta kuin edellisessä dokumentissa. Eurooppalaiset alistivat monia intiaaniyhteiskuntia. Suurimman katastrofin aiheuttivat kuitenkin valkoisen miehen tuomat taudit, kuten isorokko. Ne tuhosivat nopeasti intiaanipopulaatioita, joilla ei ollut taudille vastustuskykyä. Ennen Kolumbuksen ja armeijoiden tuloa kukoistivat muun muassa mayojen, anasazien ja Mississippin alueen heimot.

Intiaanikansat on Kevin Costnerin juontama dokumenttisarja Pohjois- ja Keski-Amerikan intiaanikansoista ja niiden menneisyydestä. Costner on oikea mies tehtävään.

Uusintana esitettävä sarja alkaa jaksolla Esi-isät. Seuraavassa jaksossa selvitellään Atsteekkien nousua ja tuhoa.

Liv klo 13.30

Budjettiviikonloppu Euroopassa on yllättävän näppärä matkailuohjelma. Mitä kaikkea Berliinissä voi tehdä 200 euron budjetilla pitkänä viikonloppuna? Sophia Pompery perehtyy kulttuurikaupungin elämään halvalla. Tämä on jokaisen saiturimatkailijan pakko nähdä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.