Vilppulan vaiheesta oopperakonsertti

Paavo Joensalo (vas.) ja Raimo Kallio-Mannila tuovat Vilppulan vaiheesta kertovan oopperakonserttinsa Keuruun kirkkoon sunnuntaina 3.6. Liimatainen Rainer

Rainer Liimatainen

Keuruulaislähtöinen Raimo Kallio-Mannila ja Viinijärvellä asuva säveltäjä Paavo Joensalo päättivät viime vuoden tammikuussa tehdä sisällissodan ratkaisuista kertovan oopperan. Täysimittaista oopperaa ei Kallio-Mannilan libretosta ainakaan vielä syntynyt, mutta kylläkin oopperakonsertti. Vanhojen arkkitehtikollegojen haaveena on kuitenkin saattaa 1918 Vilppulan vaihe vielä ihan oikeaksi oopperaksi.

Liperin kirkossa 1.6. kantaesityksen saava Vilppulan vaihe on Joensalon perustaman EIKU ry:n tuottama. Tekijät kertovat pyrkineensä kuvaamaan sodan molempia osapuolia kunnioittavasti ja välittämään niiden ihmisten–miesten osalta todellisten ja naisten osalta fiktiivisten–tuntemuksia, jotka Tampere–Vilppula–Haapamäki-akselilla tapahtumiin osallistuivat.

Päähenkilöt ovat todellinen keuruulainen, valkoisten puolella taistellut talonpoika Lauri Aaltio sekä fiktiivinen Tampereen pellavatehtaan tyttö, punaisten lipunkantaja Helvi Suvinen. Mukana on mm. myös valkoisten ylipäällikkö Carl Gustav Emil Mannerheim, hänen adjutantikseen ylenevä taiteilija Akseli Gallen-Kallela ja patruuna Gösta Serlachius.

Esityksen solisteja Reetta Haavistoa, Malin Döragripiä, Marko Nuutista ja Antti Pakkasta säestää Janne Jääskelän johtama kamariorkesteri.

1918 Vilppulan vaihe esitetään Keuruun kirkosssa 3.6. klo 14 ja klo 19 ja Vilppulan kirkossa 4.6. klo 19.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut