Matka edessä, ei autoa? Kyydin voi löytää täältä

Matias Ketonen lähti ajelemaan Oulusta tammikuussa 2009. Kimppakyytiin lähti muun muassa Ulla Kannisto. Risto Aalto

Anna Kivinen

Kimppakyytien suosio kasvaa. Tänä keväänä on avattu ainakin pari uutta kimppakyytisivustoa. Toinen on greenriders.fi. GreenRiders pyrkii helpottamaan kulkemista Suomessa, sekä tarjoamaan vaihtoehdon oman auton käytölle julkisen liikenteen rinnalle.

Greenriders-sivuston käyttö on yksityishenkilöille ilmaista. Yrityksille ja organisaatioille palvelu on maksullinen. Palveluun kirjaudutaan Facebookin kautta tai luomalla omat tunnukset sivuille. Yrityksen toimitusjohtaja Oskari Räisänen on merkitty myös sivuston ylläpitäjäksi.

Toinen uusi sivusto on kiitoskyydista.fi, joka on yksityishenkilön oma projekti. Tämän sivuston ideana on kartoittaa ihmisten toistuvia reissuja kuten työmatkoja, joiden varrella asuvat hmiset voivat löytää kyydintarjoajan. Palveluun kirjaudutaan käyttämällä omia facebook-tunnuksia.

Muita kimppakyytisivustoja ovat esimerkiksi kimppa.net sekä kyydit.net. Kimppa.net on toiminut jo vuodesta 2000 lähtien. Sivusto ei vaadi rekisteröitymistä. Sivuston ylläpitäjä on tamperelainen yksityishenkilö.

Kyydit.net-sivustolla perusominaisuudet, kuten kyydin haku ja ilmoittaminen ovat kaikkien käytettävissä, mutta esimerkiksi omia ilmoituksia voi muokata ja poistaa vain rekisteröitymällä. Sivustoa ylläpitää eteläsuomalainen yksityishenkilö.

Facebookissa on myös oma Kimppakyyti-ryhmänsä, josta kyytejä voi etsiä. Tähän ryhmään kuului keskiviikkoiltaan mennessä vajaat 6900 henkilöä. Facebookissa ilmoitukset kyydeistä ja kyydin tarvitsijoista ovat kuitenkin sikin sokin ja katoavat helposti toistensa joukkoon.

Itse matkustin kimppakyydillä viimeksi pari viikkoa sitten Ouluun. Kuski oli toinen nainen ja kyytiin lähti lisäkseni toinenkin nainen. Matka sujui jouhevasti noin neljässä tunnissa ja bensakuluista pulittamani hinta (15 euroa) oli edullinen verrattuna siihen, jos olisin turvautunut bussiin tai junaan.

Kimppakyyti on monen mielestä helppo, edullinen ja mukava tapa matkustaa. Lieveilmiöitäkin tosin esiintyy. Esimerkiksi Kimppa.net-sivustolla oli keskiviikkoiltana varoitus, että kyytiä ei kannata ottaa vastaan nimimerkilltä Tapani W. Tarkemmin ei kerrota, miksi tämän henkilön kyytiin lähtemistä ei suositella.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.