Päivän valinnat 10.5.

Myös Patricia Kennedy on tallentunut Kennedyjen vanhoihin kotielokuviin. JIM klo 21.00.

JIM klo 21.00

Tulevien sukupolvien ei tarvitse huolestua ainakaan siitä, että kuvamateriaa tästä meidän ajastamme ei olisi tarjolla tarpeeksi. Itseltänikin löytyy noin tusina kuvaa ja ääntä tallentavaa laitetta. Yhdysvaltalaisen home movie -perinteen ansiosta pääsemme tutustumaan Kennedyjen klaanin elämää JIMin kaksiosaisessa dokumentissa.

Kennedyillä ei ole ollut pulaa sen paremmin vaikutusvallasta kuin rahastakaan, ainakaan aikaisemmin. Vanhimmat Kennedyjen kotielokuvat ovat peräisin jo 1930-luvulta. Tuolloin suvun patriarkka Joseph Kennedy oli Yhdysvaltain suurlähettiläänä Isossa-Britanniassa. Dokumentin kertojana toimii näyttelijä Liev Schreiber.

MTV3 klo 20.05

Suosittu amerikkalainen tosi-tv-sarja Pomo piilossa (Undercover Boss) jatkuu toisen kauden jaksoin. Olenko ainoa, josta sarja vaikuttaa enemmän tai vähemmän käsikirjoitetulta? On hämmästyttävää, miten jokainen jakso kulkee juuri saman formaatin mukaisesti ja draaman sääntöjä noudattaen.

Ideana on, että suuren yrityksen johtaja, usein omistaja, tekeytyy viikon ajaksi rivityöntekijäksi. Näin hän ottaa selvää siitä, millainen on yrityksen ilmapiiri ja mitä hänestä itsestään ajatellaan. Lopulta vedätys paljastetaan, ja palautetta jaetaan puolin ja toisin.

Aloitusjakson piilopomo on hotellinjohtaja Stephen P. Joyce. Hän selvittää, miten huoltomiehen ja vastaanottovirkailijan hommat hoituvat Choice Hotels International -ketjussa.

Yle Teema klo 19.55

Ketä tahansa ihmistä ja mikä tahansa instituutiota on syytä epäillä pahaksi, mikäli hän tai se ei hyväksy huumoria. Maassa jossa poliittiset vitsit vievät ihmisiä vankilaan, ei voida hyvin. Huumorintajuton uskonnollinen yhteisö luultavasti käyttää jäseniään hyväkseen.

Miksi ihminen yleensä nauraa? Vaikka sanotaankin, että nauru pidentää ikää, ei siitä mitään suoranaista hyötyä ole. Vai onko? Sitä selvitellään tiededokumentissa Naurua etsimässä.

Naurun juuret ovat luonnollisesti evoluutiossamme, mutta suhde nauruun on myös hyvin kulttuurisidonnainen asia. Esimerkiksi Platon vihasi naurua, eikä Raamattuakaan huumorin vuoksi lueta.

Yle Teema klo 21.00

Näky, joka aina hätkähdyttää: kymmenet, sadat, jopa tuhannet kalat, linnut tai hyönteiset liikkumassa valtavaa vauhtia kohti samaa määränpäätä täysin yhteisymmärryksessä. Yhteistä tekijää, käskyä, johtajaa tai ideaa ei kuitenkaan ole.

Ihmisille parviäly ei kuitenkaan ole luontaista. Tiedemiehet, insinöörit ja kybernetiikan asiantuntijat yrittävät parhaillaan selvittää, mikä näiden parvien aktivoiva voima on. Parviälyä voisi soveltaa myös koneisiin. Robotit voisivat näin käyttäytyä täysin itseohjautuvasti.

TV1 klo 22.00

Kun Anders Behring Breivikin pommi räjähti Oslossa viime heinäkuussa, moni norjalainen uskoi islamistiterroristien hyökänneen heidän pääkaupunkiinsa. Totuus oli paljon pelottavampi. Massamurhaaja oli norjalainen ja hyökkäyksen kohteena oman maan kansalaiset. Norjaa kuitenkin pidetään yleisesti yhtenä Euroopan harmonisimmista, sivistyneimmistä ja vauraimmista maista.

Breivikin pommi tappoi Oslossa kahdeksan ihmistä, ja hieman myöhemmin hän surmasi vielä 69 nuorta. Mikä tämä Breivik-sekopää oikein oli miehiään? BBC-dokumentti piirtää tapahtuneesta monipuolisen kuvan.

Marko Ahonen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut