Päivän valinnat 6.5.

Jälkiä jättämättä: Eric Ladin, Kristin Lehman ja Bill Campbell. MTV3 klo 22.35.

MTV3 klo 22.35

Kun amerikkalaiset tekevät oman versiossa muunmaalaisesta tv-sarjasta, lopputulos on yleensä noloa katsottavaa. Nyt toisen kauden jaksoin jatkuva Jälkiä jättämättä (The Killing) perustuu tanskalaissarjaan Rikos (Forbrydelsen) ja on säännön poikkeus.

Sarjassa tutkitaan vain yhtä rikosta, nuoren tytön murhaa. Tapahtumia seurataan vainajan omaisten, epäiltyjen ja poliisin näkökulmasta. Toisella kaudella poliisien on syytä epäillä suurta salaliittoa. Sarjassa seurataan myös Seattlen poliittisia kuvioita, mille varmasti löytyy juonelliset ja draamalliset perustelut.

Pääkäsikirjoittaja Veena Sud on luvannut, että kaikki selviää ja murhaaja löytyy toisen kauden lopussa. Toivottavasti lupaus myös pitää, eikä sarjaa jatketa väkisin vain siksi, että katsojasuosiota yhä riittää.

MTV3 klo 19.30

Täytyy myöntää, että vaikka olen tv:n katsomisen ammattilainen, en tiennyt, ketkä laulavat tämän illan Idols-finaalissa. Internet kertoi, että mukana on yhä kaksi naista, Diandra Flores ja Susanna Erkinheimo. Helsingin jäähallin suorassa lähetyksessä esiintyvät myös Vesa-Matti Loiri ja Samuli Edelmann, duettona, sekä PMMP.

TV1 klo 21.55

Neliosainen italialainen minisarja Komisario De Luca (Il commissario De Luca, Italia) perustuu Carlo Lucarellin romaaneihin. Tapahtumat sijoittuvat sodan jälkeiseen fasismista toipuvaan Italiaan, vuosiin 1938–48.

Bolognassa ja Adrianmeren rantamilla rikosjuttuja ratkaiseva Achille De Luca (Alessandro Prezios) on koko sielultaan ja sydämeltään rehti poliisi. Niin oli myös hänen isänsä, jonka De Luca menetti seitsemänvuotiaana. De Luca on valmis pidättämään vaikka itsensä Mussolinin, jos totuus niin vaatii, mikä ei ainakaan vähennä hänen vihollistensa määrää fasismin runtelemassa ja siitä vasta toipuvassa maassa.

Sarja on esitetty TV2:lla vuonna 2010.

AVA klo 22.45

Aiemmin MTV3:lla nähty viihdyttävä ja tyylikäs draamasarja Kallista kipua (Royal Pain) nähdään uusintana AVAlla. Lääkäri Hank Lawsonilla (Mark Feuerstein) menee hyvin. Hän on töissä arvostetussa sairaalassa, ja ura on nousujohteinen. Sekä kihlattu että asunto ovat parasta A1-laatua.

Sitten Hankia syytetään potilaan kuolemaan johtaneesta hoitovirheestä, ja hän menettää kaiken.

Lääkäri masentuu, eikä välitä enää mistään, kaikkein vähiten elämästä. Lomaillessaan veljensä kanssa kauniiden, vaikutusvaltaisten ja rikkaiden Hamptonsissa, Hank saa puolivahingossa uuden mahdollisuuden. Hänestä tulee Hamptonsin porhojen ja julkkisten yksityislääkäri.

Yle Teema klo 18.00

Sergei Eisensteinin eeppinen Iivana Julma (Ivan Groznyi, 1944) on neuvostoelokuvan klassikoita. Teema esittää sen kahdessa osassa. Eisenstein suunnitteli alunperin trilogiaa, mutta se jäi kesken.

Kuvatusta materiaalista julkaistiin tosin 1980-luvun lopulla sarjan kolmas osa, joka tuskin vastaa kovinkaan hyvin Eisensteinin visiota.

Tarina alkaa tsaari Iivana Julman (Nikolai Cherkassov) kruunajaisista. Hallitsija aikoo yhdistää ja uudistaa Venäjän. Tämä varten Iivana Julma on valmis tekemään mitä tahansa. Eihän häntä turhan vuoksi Julmaksi kutsuttu.

Eisenstein kuvaa päähenkilöön ihailevasti, mistä kova Iivana-fani Stalin oli kovin mielissään. Jokaisen elokuvaharrastajan pitäisi nähdä Iivana Julma kerran elämässään. Ei siksi, että elokuva toimisi nykykatsojan silmin, vaan siksi, että Iivana Julma on hieno esimerkki elokuvan voimasta ja tehokeinoista.

Marko Ahonen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut