Talvivaaran linnuista löytyi merkkejä myrkystä

STT

Talvivaaran kaivosalueelle kuolleista linnuista on löydetty merkkejä myrkytyksestä. Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran alustavan tutkimuksen mukaan linnut ovat hengittäneet ja nielleet vaarallista ainetta.

Linnuille tehdään vielä tarkempi tutkimus. Ulkoisia väkivallan merkkejä ei ollut.

Talvivaaran kaivoksen bioliuotusaltaasta löytyi äskettäin 30 kuollutta lintua. Eviraan toimitettujen telkän, naurulokin ja sinisorsan hengitys- ja ruuansulatuskanavissa oli viitteitä myrkytyksestä. Eviran tutkija Marja Isomursu arvioi, että tarkempien tulosten saaminen vie viikkoja.

Kainuun poliisi odottaa edelleen tietoa myös siitä, miksi yksi työntekijä kuoli maaliskuussa Talvivaaran metallien talteenottolaitoksen lähelle. Kuolinsyy selvinnee parin viikon sisällä.

Pohjoisen aluehallintovirastojen ympäristöjohtajat pelkäävät, ettei valvonta pysy enää kaivosten kehityksen tahdissa. Ympäristöministeriölle lähettämässään kirjeessä johtajat korostavat, että valvonta uhkaa ajautua kriisiin, ellei henkilöstöä saada lisää. Kirjeestä kertoi ympäristöministeriön kansliapäällikkö Hannele Pokka blogissaan.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut