Hannele Huovi – Tahmapää ja julkea jänis

Tammi 2012. 120 s.

Hannele HuovinTahmapää ja julkea jänis on kolmas Tahmapää-kirja. Kirjan on kuvittanut graafinen suunnittelija ja kuvittaja Mika Launis, joka on saanut muun muassa Rudolf Koivu -palkinnon. Huovin teos- ja palkintoluettelo on pitkä. Hän saanut myös lastenkulttuurin valtionpalkinnon loruperinteen uudistamisesta.

Tammen Keltanokka-sarjan kirjoja suositellaan 5–8-vuotiaille. Pitkät sanat tavutetaan.

Huovin uutuudessa on kevät – ja niin on kirjan sankareillakin. Julkea Jänis ei ole mikään pikku pupu, vaan iso ja ovela. Jänis heittää Suurkontiota lumipallolla, ja kontio murahtelee näyttäen hampaansa. Leikkiä kevään kunniaksi, mutta Iiro-hirvi moittii heittäjää.

Suurkontion mielestä kevään kunniaksi pitää laulaa. Tuttu laulu saa uudet sanat. ”Tuuli rankka myrskyilee / aalto hurja tyrskyilee.”

Ruohoa ei ole vielä syötäväksi, mutta jänis vie joukon koulun aulaan. Siivooja yllättää kasveja hamuavat eläimet. Rehtori lähestyy karttakeppi kädessään hirveä, jonka pelastaa karhun karjahdus. Tahmapää ja Iiro lähtevät metsään, jossa he saavat seurakseen Tamppi-oravan. Mutta kuka on rakentanut korpeen talon?

Jänis ilmestyy kiven takaa. Tervetuloa! Se esittelee omistajan elkein taloa, mutta avainta ei vain ”löydy”. Heidän kurkistellessaan sisälle ikkunoista pyy kopsahtaa lasia päin ja pökertyy. Sitä suututtaa jäniksen nimittely: kottarainen! Oloa helpottaa, kun orava sitoo sen päähän puutarhaharsoa.

Porukka alkaa epäillä jäniksen puuhia ja selityksiä: palveluskunta hoitaa taloa ja puutarhaa viikonloppuisin.

Talon kuistille ilmestyy yllättäen nainen, joka huomaa siilin. Lapset ryntäävät katsomaan. Siiliä maanitellaan maitokupille. ”En tule, vaikka toisit koko lehmän”, Veikko-siili tuhisee.

Eläinten kesä on tapahtumia täynnä. Suurkontio köllöttelee auringossa ja tuumii: ”On asioita, jotka toinen ymmärtää, mutta toinen ei.”

Jänis järkeilee, että marjoista tehty hillo kuuluu meille, koska marjat ovat meidän metsästämme. Mikä maku ja sotku!

Iiro-hirvi jää porttiin kiinni sarvistaan, tarvitaan palomiehiä apuun. Iiro on masentunut ja Tamppi oivaltaa, mikä Iiroa vaivaa. Löytyisikö metsästä tyttöhirveä?

Kirja opettaa mutta ei sormea heristellen, vaan se saa huomaamaan ystävyyden ja kiusaamisen rajat. Hyvä ja huono käyttäytyminen toimii esimerkin tavoin.

RITVA KOLEHMAINEN

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut