Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Markku Toikka & Antero Prihan orkesteri – Lauluja Dorkalan portilta

Antero Priha (trumpetti) ja Timo Tuomi (bassoklarinetti) puhaltavat Mika Waltarin runoon Viimeinen kevätyö hämyisää, tunteellista ja viihteellisen jazzahtavaa sävyä. Se erottuu. Yhteensä levyn tavoite voi kuitenkin toteutua paremmin teatterissa, jossa laulajanäyttelijä Markku Toikka ja Prihan orkesteri ovat Dorkalan-ohjelmallaan esiintyneet. Äänite huojuu parodian ja totisuuden välimailla, eikä laulujen tai kuuntelijan ole välttämättä helppo valita kummalle puolelle asettua.

Prihan orkesteri säestää säröittä mutta myös tarvittavitta särmittä kappalekimaraa, jossa rytmi vaihtuu, mutta tulkinta pysyy värittömänä. Toikka esittää pirteämmätkin rallit hieman kuin laahaisi laulua mukana tai vetäisi sitä nenästä. Waltarin lisäksi runovieraina ovat nimikappaleen Ilpo Tiihonen ja Raimo Ylinen. Lyyrisyyden tartuttaminen musiikkiin on ilmeisestä yritteliäisyydestä huolimatta vaikea pala.

Kun mielessä käy karaokepaikan karvalakkipuoli, ei pidä olla huomaamatta sen myönteisyyttä. Kuullaan tavallisten tallaajien kaihoa ja toteavan hymytöntä naurua. Omalla tavallaan se on arvokasta.

Teppo Kulmala