Laura Lähteenmäki – North End – Niskaan putoava taivas

WSOY 2012. 258 s.

Laura Lähteenmäen romaani Niskaan putoava taivas aloittaa nuorille suunnatun, ”Muutoksen” jälkeisestä ajasta kertovan North End -sarjan. Tarina käynnistyy, kun teini-ikäinen Tekla perheineen muuttaa North Endiin, pohjoisen perukoille. Tytöllä on edessä uusi elämä paikassa, joka ei voisi häntä vähempää kiinnostaa.

North Endin elämää hallitsee silmitön talvi, ja Teklan elämää hallitsee kaipuu takaisin vanhaan. North Endin nuoret ovat aktiivisia ja osallistuvia, myös yhteiskunnallisesti. Tekla haluaisi pitää hauskaa eikä miettiä painavia asioita.

Kun tyttö äkkää mahdollisuuden viettää hetken itsenäistä elämää, hän tarttuu tilaisuuteen epäröimättä. Syntymäpäivä on tulossa ja bileet mielessä. Teklan ratkaisu ei ole viisaimmasta päästä. Tottumattomana North Endin talveen edessä on viikko, joka lopullisesti muuttaa Teklan ja pikkuveli Kaurin elämän.

Hiukan junnaavan alun jälkeen tarina pääsee vauhtiin ja nappaa imuunsa. Niskaan putoavan taivaan hallitseva teema on muutos, jota kuvataan Teklan ja lukuisten värikkäiden, jopa karikatyyrimaisten sivuhenkilöiden avulla.

Myllerryksessä myös nuorten unelmia, murheita ja keskinäisiä suhteita koskettavat teemat nousevat luontevasti esille.

Uuden yhteisön vieraus korostaa käynnissä olevaa muutosta, jonka virroissa Tekla navigoi vastahakoisesti. Yksi kerrallaan tytön vanhaan elämään liittyvät kuvitelmat kuitenkin murtuvat ja sortuvat. Muutos tekee tilaa uudelle, paremmalle elämälle. Pikkuhiljaa Teklakin käsittää tämän.

Teoksen teemat asettuvat dystopisen kehyksen sisälle. Dystopialle on tyypillistä kuvata tulevaisuuden ei-toivottua yhteiskuntaa tai jonkinlaisen katastrofin kohdannutta yhteisöä.

North Endin maailmassa ilmastonmuutoksen seurauksena myös yhteiskuntajärjestys on muuttunut rajusti, ei-toivottuun suuntaan. Tätä kautta yhteiskunnan epäkohtia koskevat tapahtumat nousevat olennaiseksi osaksi tarinaa ja auttavat muodostamaan kokonaisuuden, joka on looginen, tiivis ja toimiva.

Lähteenmäen romaani Alexandra Suuri oli Finlandia Junior -ehdokkaana 2010, syystäkin. Hänellä on taito rakentaa tarinoita, joissa on voimakkaan lukukokemuksen mahdollistavaa syvyyttä – sitä ”jotakin”, joka tekee tekstistä maagisen ja ruokkii tarinannälkäistä. Myös Niskaan putoava taivas on monisävyinen ja herättelevä romaani.

Maria Loikkanen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.