Mestareiden hengessä imitoimatta

Jazz

Ketola Rewired

Popparissa 18.4.2012

Fuusiojazz jos mikä on muusikoiden musiikkia. Rockin ja jazzin välissä se on progen lähisukulainen. Serkuksilla on samat parhaat puolet ja usein niitä syytetään samoista huonoista.

Parasta on se miten genret haastavat tekijänsä, vaativat virtuoosin soittimenhallintaa, yhdistävät energian ja koukerot. Syntilistalle meneekin sitten itsetarkoitukselliseksi kääntyvä kikkailu, osaamisen esittely kokonaisuuden kustannuksella, jolloin soitosta saavat eniten irti juuri toiset muusikot.

Näiden karikkojen yli päästään kun onnistutaan saamaan mukaan tunnetta ja svengiä, vaikeustasteista silti tinkimättä. Avainasemassa on soittajien keskinäinen kommunikaatio, innostuminen yhteisestä projektista ja samaan hiileen puhaltaminen.

Kun kaikki loksahtaa kohdilleen, fuusio ja proge voivat olla maailman hienointa musiikkia.

Popparissa saatiin keskiviikkona taas muistutus siitä, ettei 70-luvulla suurinta kukoistustaan elänyttä fuusiota kannata unohtaa toivottamana tapauksena. Rumpali

Markus Ketola oli rakentanut komean kokonaisuuden esikuviensa Joe Zawinulin ja Wayne Shorterin tyylien pohjalle.

Viitataan siis Weather Report -merkkiseen jazzrockiin, jossa pippurina ja suolana ovat funkin ja maailmanmusiikin vaikutteet.

Muusikoiden musiikissa soittajien valinnassa onnistuminen on a ja o. Ketolan johtama viisikko edusti huippuosaamista joka solullaan.

Saksofonisti Joonatan Rautio loksautti turbosooloillaan monet leuat sijoiltaan, ja takasi juuri sen svengin ja tunteen pysymisen mukana matkassa vaikka mentiin ylivaikeissa kuvioinneissa. Kitaristi Tuomo Dahlblom ja vibrafonisti Arttu Takalo säväyttivät hekin jokaisella huolellisesti yksilöidyllä soolollaan. Ketolan komppiparina basisti Juho Kivivuori veteli viisikielisellään hämmästyttävän tiukkaa rytmirypellystä.

Varsinainen setti oli täynnään Ketolan omia sävellyksiä juuri julkaistulta No idling -abumilta. Encorena soitettu ainoa vieras oli tietenkin Weather Report -materiaalia. Vuoden 1980 Night passage -levyltä napattu Fast city oli kevätkauden kohokohdaksi nousseen keikan häkellyttävän loistokas, virtuoosihehkuinen lopetus.

Pentti Ronkanen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.