Millennium-palkinto Linuxsesta sekä kantasoluista

Suomalainen Linus Torvalds palkitaan avoimeen lähdekoodiin perustuvan Linux-käyttöjärjestelmän kehittämisestä. Aki-Pekka Sinikoski

STT

Suomalainen Linus Torvalds ja japanilainen Shinya Yamanaka saavat Millennium-teknologiapalkinnot. Pääpalkinnon voittaja kerrotaan kuitenkin vasta kesäkuussa.

Palkinnot myöntävän Tekniikan Akatemian mukaan Torvalds palkitaan osuudestaan avoimeen lähdekoodiin perustuvan Linux-käyttöjärjestelmän kehittämisessä. Avoin tietokoneiden käyttöjärjestelmä antaa mahdollisuuden käyttäjille kehittää järjestelmää edelleen.

- Linuxin todellinen merkitys on siinä, että ihmiset ja yritykset voivat vapaasti rakentaa sen päälle omia ohjelmiaan, Torvalds arvioi.

Yamanaka on kehittänyt uuden menetelmän tuottaa kantasoluja käyttämättä poliittisesti kiistanalaisia alkion kantasoluja. Tekniikan Akatemia perustelee Yamanakan palkitsemista sillä, että hänen menetelmiensä avulla voidaan ehkä jonakin päivänä hoitaa vakavia sairauksia kuten syöpää, diabetesta ja Alzheimerin tautia.

Alkion kantasolujen käyttöä on vastustettu uskonnollisin perustein.

Millennium-palkinnon myöntävän Tekniikan Akatemian ovat perustaneet suomalainen elinkeinoelämä ja valtio. Palkintosumma on yhteensä yli miljoona euroa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut