Sofi Oksasen Puhdistus oopperalavalle perjantaina

Puhdistus-oopperan säveltäjä Juri Reinvere ja Puhdistus-kirjan kirjoittaja Sofi Oksanen oopperan tiedotustilaisuudessa Helsingissä. Martti Kainulainen / Lehtikuva

STT

Sofi Oksasen Puhdistus on ollut kansainvälinen menestys niin näytelmänä kuin romaaninakin. Perjantaina nähdään, kuinka Aliiden tarina kääntyy oopperan kielelle kantaesityksessä Suomen kansallisoopperassa. Ensi-iltaan on tulossa lukuisia ulkomaalaisia toimittajia.

Teoksen säveltäjä ja libretisti on Oksasen virolaissyntyinen ystävä Jüri Reinvere. Itsekin neuvostoajan kokenut Reinvere suhtautuu oopperaa koskeviin suuriin odotuksiin tyynesti.

- Olen käynyt läpi yhden yhteiskunnan romahduksen ja selvinnyt kuulusteluista. Minun ei ole vaikeata kohdata pelkoja ja puhua niistä, säveltäjä tuumii kantaesityksen alla.

Oopperaa varten Reinvere joutui purkamaan Puhdistuksen sanojensa mukaan alkuaineosasiin. Vaikka tarina on tehty alun perin näyttämölle, ei sitä voinut siirtää sellaisenaan oopperaksi. Kaikki päähenkilöt ovat toki mukana.

- Sävelkieli on painostavaa, päällekäypääkin toisinaan, vahingoniloista ja tungettelevaa, sillä Puhdistuksesta ei saa komediaa.

- Meitä kaikkia Neuvostoliitossa eläneitä ympäröi painostava voima, joka oli tuolla jossakin ja jota oli hyvin vaikea kuvailla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.