Teppo Vapaus - Herra Ylpön sydän

Like 2012. 334 s.

Provokaatio onnistuu: Teppo Vapaus kykenee laukaisemaan ärsytysreaktion Herra Ylpön elämänkerralla. Kirja tihkuu itserakkautta ja naiivia taiteilijaimagon uusintamista, mutta vastapainona aitoa yritystä päästä keskinkertaisuuden yläpuolelle ja luoda hienoa taidetta.

Rockelämänkertoja julkaistaan jo liikaa ja liian vähillä ansioilla. Kun muutaman levyn tehneistä 1990-luvulla syntyneistä artisteista julkaistaan elämänkerta, siitä huomaa, että kirjallisuuden ala on kokenut inflaation.

Monia tällaisia elämänkertoja vaivaa kuivakkuus, mutta Herra Ylpön sydämessä on raikas lähestymistapa. Teppo Vapaus alkoi kirjoittaa elämänkertaa Ylpöstä omin päin, ja kirjan myötä tutustuu kohteeseen paremmin.

Teppo Vapaus on kertakaikkisen ihastunut kohteeseensa, eikä edes yritä olla mitenkään objektiivinen Herra Ylppöä kohtaan.

Kyseessä on yhteinen matka, mutta lähestymistapa on myös rasittava. Nyt elämänkerturista tulee epätoivoinen hengaajatyyppi, joka yrittää roikkua Ylpön takinhihassa kuin mikäkin parasiitti.

Vapaus toivoo, että karismasta tippuu hippusia hänenkin päällensä, jos juhlii ja ryyppää tarpeeksi Ylpön kanssa. Vapaushan kiertää Herra Ylppö & Ihmiset -bändin kanssa ja on käynyt keikkojen alussa soittamassa pari omaa biisiään.

Paljon ollaan tien päällä, ja Ylppö jakaa auliisti näkemyksiään itsestään ja tavastaan nähdä maailma.

Ylpön aiemman bändin Maj Karman vaiheet käydään läpi ja nykyisen Ihmiset-bändin kanssa alkuvuodesta tehty Mies ja nainen -levy ehtii kirjan sivuille mukaan.

Keskiössä on kuitenkin Ylppö ja hänen ristiriitainen persoonansa, jossa yhdistyy ainakin impulsiivisuus, holtittomuus, määrätietoisuus, ylimielisyys, älykkyys, järjettömyys, laskelmoivuus, muutaman mainitakseni.

Kuriositeettina kirjaan sinne tänne liitetyt Jussi Hietikon lyhyet novellit ovat kaunokirjallisesti parasta antia.

Pasi Ahtiainen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.