Jyväskylä Sinfonia - Pääsiäiskonsertti

HELVI KANGAS

Mittava Matteus-passio teki vaikutuksen Aapo Häkkisen näkemyksellisesti johtamana. Häkkinen sai Jyväskylä Sinfonian kumppaneineen astumaan kohti Johann Sebastian Bachin musiikillista kerrontaa ja ajan tyylikeinoja.

Kyyneleet ja ruoskaniskut saivat säveliin mietittyä merkitystä, ja jokainen koraalikin vei harkitulla tunnesisällöllään pääsiäiskertomusta eteenpäin.

Tämänkertaisen pääsiäiskonsertin solistiryhmä tuntui erityisen tasaiselta ja sympaattiselta. Ian Honeyman evankelistana oli antaumuksessaan kiintoisa seurattava ja sävelpuhtaudessaan hienoa kuultavaa. Hän johdatteli draamaa joka solullaan ja tuntui tempaavan myös muut solistit tavallista rohkeammin tapahtumien elävöittämiseen.

Cornelius Uhlen lämmin basso teki Jeesuksesta inhimillisen. Riku Pelon esittämät opetuslapset, Pilatus ja muut hahmot edustivat kukin omaa luonnettaan. Kajsa Dahlbeckin sopraanosävyn heleys ja taipuisuus viehätti, mutta pieni ylävireisyys hetkittäin kiusasi.

Taulumäen kirkon täyttänyt yleisö sai kuulla harvinaisen autenttisia sävyjä, kun altto-osien tulkkinakin oli kontratenori Mikael Bellini.

Bellinin ja säestysryhmän hieno aaria Erbarme dich luonnehti sydäntäsärkevästi hätävalheestaan kolmannen kerran kiinni jääneen Pietarin katumusta kukon laulaessa.

Aidon tuntuisia barokkihelmiä oli paljon, muun muassa tenori Jussi Salosen ja kuoron vuorotteleva resitatiivi O Schmerz! ja sitä seurannut aaria Ich will bei meinem Jesu wachen.

Kuorolla on Matteus-passiossa merkittävä tehtävä. Rita Varosen huolella valmentama Cantinovum selvisi tekstuurin haasteista ja Häkkisen tarkoista vaateista mallikkaasti. Pieni kirkkauslisä sopraanoissa ei tosin olisi tehnyt pahaa. Myös miesäänten reaktioherkkyyttä ehti muutamissa nopeissa kiinniotoissa toivoa.

Yksi yhteistyön hienostuneita hetkiä oli dramaattinen käänne sopraanon kontratenorin, kuoron ja pienen continuoryhmän herkästä aariasta Juudaksen petollisuuden musiikillisesti suurieleiseen ja rytmikkääseen sadatteluun.

Yleisö palkitsi vaikuttavan kokonaisuuden sekä esittäjät ansaitusti mittavin aplodein. Toivottavasti Matteus-passio pysyy toistuvammin Jyväskylä Sinfonian ohjelmistossa.

Kapellimestari: Aapo Häkkinen. Solistit: Kajsa Dahlbäck sopraano, Mikael Bellini kontratenori, Ian Honeyman tenori, Jussi Salonen tenori, Cornelius Uhle basso, Riku Pelo basso. Kuoro: Cantinovum, valmennus Rita Varonen. Johann Sebastian Bach: Matteus-passio (n. 1727).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.