Kjell Ola Dahl - Hyiseen veteen

Suom. Päivi Kivelä. Like 2012. 347 s.

Psykologiaa ja juridiikkaa opiskellut ja monissa ammateissa työskennellyt norjalainen dekkaristi Kjell Ola Dahl (s. 1958) on kirjoittanut useita suosittuja jännäreitä, joista on suomennettu seitsemän kappaletta. Tämän vuoden tuotantoa on rikosromaani Hyiseen veteen.

Joulu lähestyy, ja syksyn pimeys on käärinyt synkkään vaippaansa Oslon sataman. Merenrannan vedestä löytyy miehen ruumis. 31-vuotias Norjan valtiovarainministeriön virkamies Sveinung Adeler on tullut tiensä päähän. Samaan aikaan on heittäytynyt tai heitetty metrojunan alle spurgunarkkari Nina.

Oslon poliisin ylikonstaapeli Lena Stigersand alkaa ounastella, että nuo kaksi surmaa liittyvät jotenkin toisiinsa. Apulaispoliisipäällikkö Gunnarstranda on samaa mieltä, ja yhdessä tämä tehokas kaksikko alkaa setviä noiden rikosten sotkuista vyyhtiä.

Kaksikon työ osoittautuu kovin vaikeaksi, sillä kummallista kyllä, vyyhtiin näyttää sotkeutuneen pahasti myös Norjan kansanedustuslaitoksen, Suurkäräjien naispuolinen edustaja. Poliisit saavat esimiehensä antamat rankat nuhteet, mutta jatkavat sinnikkäästi aloittamaan saralla. Ruumiita tulee lisää.

Kun vielä Lenan ystäväksi ja rakastajaksi ujuttautunut lehtimies Steffen paljastuu monen mutkan kautta varsinaiseksi konnaksi, niin naispoliisimme joulun odotus on tosi synkkää. Äkkiä tullut tieto havaitusta rintasyövästä tuntuu lyövän Lena-poliisin maahan, mutta hän ei anna periksi.

Kjell Ola Dahl on dekkaristi, jonka teksti kaikessa salamyhkäisyydessään on täynnä toinen toistaan yllättävämpiä tapahtumien käänteitä. Hänen todella runsaasta henkilögalleriastaan löytyy persoonallisia henkilökuvia niin hyvistä kuin pahoistakin. Heidät on kuvattu kouriintuntuvan elävästi, ja siinä puuhassa kirjailija on kaikkein omimmillaan. Myös juonen käänteet, dialogi ja äkkiä mäjähtävät yllätykset ryydittävät hienosti kerrontaa.

Pertti Ehrnrooth

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.