Huonosti käyttäytyvät kapteenit

Tuomas Heikkilä

Muistatteko, kun takavuosina jalkapallomaajoukkueen päävalmentajalle Antti Muuriselle ilkuttiin hänen lanseeraamastaan ”eteenpäin on menty” -fraasista. Ilkuttiin, vaikka lausahdus ajoittain piti jopa paikkansa.

Suomi-futiksen kultaisen sukupolven vanhennuttua ulos maajoukkueympyröistä tai pelihommista ylipäätään maajoukkue on kauempana arvokisapaikasta kuin pitkään, pitkään aikaan. Keskiviikkoiltana Suomi-otti elintärkeässä harjoitusottelussa 3–1 käkeen Itävallalta. Päävalmentaja Mixu Paatelainen näki suojattiensa pelaamisen olleen pitkään oikealla tiellä, mutta ”nyt tuli notkahdus”.

Notkahdus? Vai pitäisikö jopa sanoa, että taakse päin on tultu?

Palstanpitäjä ei halua hyökätä millään muotoa Paatelaista vastaan, vaan uskoo hänen olevan paras vaihtoehto huuhkajien komentajaksi. Silti mieleen nousee muuan nimi, jota ei ole kovin paljon Suomi-futiksessa hyödynnetty, mutta jotain annettavaa voisi olla. Palstanpitäjä seurasi hiljattain toisen työnantajansa Canal Plussan touhujen vuoksi, kun muuan Pasi Rautiainen oli Hockey Night -lähetyksessä keskustelemassa suomalaisesta palloilukulttuurista.

Rautiaisesta ollaan tässä maassa montaa mieltä, mutta miehen maanisuutta lähentelevä intohimo futista kohtaan on jotain, mitä harvoin näkee. Ainakaan Suomessa.

Kun joku vielä keksii, millä pasimainen vimma siirretään suomalaisille futiskentille, niin hyvä tulee. Alkajaisiksi Rautiaiseen voisi vaikka kytkeä piuhat, niin saataisiin valtakuntaan lisää lämmitettäviä sekä valaistuja kenttiä...

Sitten pitkästä aikaa salibandyn ihmeelliseen maailmaan. Aikanaan jääkiekon SM-liigassakin valmentanut FBT Porin luotsi Ismo Läntinen sai kahden ottelun toimitsijakiellon väitettyään Erä-FBT -ottelun tuomareita puolueellisiksi.

Huu, miten hirvittävän rienaava lausunto! Hui! Niin sanottua ”kotituomarointiahan” ei nähdä missään palloilusarjoissa koskaan. Eihän?

Salibandyliigan mukaan kyse oli ”erotuomarin henkilöön kohdistuvasta sallitun kritiikin rajat ylittävästä arvostelusta eikä asiallisesta erotuomaritoiminnan kritiikistä”.

Just. Vellihousupillipiipareiksi kutsuminen olisi ollut henkilöön kohdistuvaa, mutta puolueellisuuden mainitseminen lienee kuitenkin työskentelyyn kohdistuvaa kritiikkiä?

Vai täh?

Liigan toimitusjohtaja Jari Kinnunen puolestaan otti hiljattain kantaa pääsarjan kapteenikulttuuriin. Kippareiden ja tuomariston välinen kommunikaatio kun ei tunnu aina pelaavan.

– Joitakin tilanteita seuranneena tuntuu, että erotuomarilta vaadittaisiin suorastaan yliluonnollisia kykyjä tehdä rationaalisia ja järkeviä ratkaisuja sellaisessa huutomyrskyssä ja paineessa, mitä kentällä pahimmillaan nähdään, Kinnunen kirjoitti Salibandyliigan verkkosivuilla.

Buahahhahhaa!

Huutomyrskyssä? Liigan yleisökeskiarvo on 500 katsojaa ja väki huutaa huomattavasti vähemmän räävittömyyksiä kuin esimerkiksi keskiverto kiekkoyleisö. Vai saadanko salibandyssa tuo myrsky aikaiseksi tosiaan pelkkien kapteenien suilla?

Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Keskisuomalaisen kolumnisti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.