Hyvän journalismin juhlaa

Inkeri Pasanen

Media viihteellistyy. Internetin ihmemaailma koukuttaa yleisöt. Some (sosiaalinen media) on in; perinteinen joukkoviestintä out.

Edellä kuvattu kertoo maailman muuttumisesta, mutta on silti vain osatotuus. Perinteisen median tuottamalle laatujournalismille on yhä kysyntää.

Suuren journalistipalkinnon jakotilaisuus keskiviikkoiltana oli hyvän journalismin juhlaa. Jokainen finaaliin yltänyt ehdokas olisi ansainnut ykköspalkinnon.

Hyvän journalismin tueksi ja edistämiseksi perustettu Suuri Journalistipalkinto on jaettu Suomessa vuodesta 2001. Palkinnon saajaa voi ehdottaa kuka tahansa.

Liekö merkki laatujournalismin arvostuksen uudesta noususta, mutta kilpailuun oli tullut nyt ennätysmäärä ehdotuksia: yli 300.

Arvovaltainen raati oli nostanut ehdokastulvasta finaaliin eli kolmen kärkeen peräti kaksi Keskisuomalaisen työn tulosta: vuoden journalistinen teko -sarjassa lehden superpitkät 3–7 sivun jutut ja vuoden juttu -sarjassa toimittaja Lauri Martinmäen uutinen terveyspalveluyritys Mehiläisen haluttomuudesta maksaa Suomeen veroja (Ksml 17.11. 2011).

Uutisesta syntyi poikkeuksellisen laaja yhteiskunnallinen keskustelu. Jos meillä olisi enemmän Martinmäen kaltaisia journalisteja, löytyisi valtion pohjattomaan kassaan rahaa kenties muutenkin kuin kansalaisten veroja kiristämällä ja sosiaaliturvaa leikkaamalla.

 

Voittajiksi emme yltäneet, mutta vahvan keskisuomalaisedustuksen palkintokorokkeella silti näimme. Vuoden journalistiksi nousi viitasaarelaislähtöinen Anu Nousiainen (omaa sukuaan Hakala). Ja kuinka ollakaan, vuoden juttu -palkinnon sai hänen luokkatoverinsa, samaan aikaan Viitasaaren lukiosta kirjoittanut Arja Paananen.

Nousiainen hehkuttikin kiitospuheessaan suuren Journalisti-gaalan olevan hänelle samalla pienimuotoinen ”luokkakokous”.

Molemmat palkitut ovat olleet Keskisuomalaisessa kesätoimittajina. He nostavat suureen kunniaan myös aivan uransa alkutaipaleen. Paikallislehti Viitasaaren Seudun emeritus-päätoimittaja Lauri Ahonen oli rohkaissut ja kannustanut mieliinjäävästi.

Nousiaisen ja Paanasen lisäksi tunnettuja viitasaarelaislähtöisiä ”etelän median” edustajia ovat myös Helsingin Sanomien toimittajat Unto Hämäläinen ja Pekka Mykkänen.

 

Kaikki palkitut edustavat senkaltaista journalismia, jolle tulevaisuudessakin uskon ja toivon löytyvän kysyntää.

HS:n Kuukausiliitteen toimittajana Nousiainen yhdistää oivaltavasti isoja teemoja ja kovia faktoja koskettaviin ihmiskohtaloihin. Ilta-Sanomissa jo toistakymmentä vuotta työskennellyt Paananen sai palkintonsa valelääkäripaljastuksestaan.

Vuoden journalistisena tekona palkittiin Oulussa ilmestyvän sanomalehti Kalevan jutut vanhoillislestadiolaisten piirissä paljastuneista lasten hyväksikäytöistä. Rohkea teko herätysliikkeen vahvalla alueella; painostus ja tilausten joukkoirtisanomisetkaan eivät horjuttaneet lehden linjaa.

Suuren journalistipalkinnon on perustanut ruotsalainen kustannusyhtiö Bonnier AB. Päätoimittaja Merja Ylä-Anttilan johtamassa palkintolautakunnassa on kokeneita median tekijöitä ja tutkijoita.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.