Vares - Uhkapelimerkki

”Tämä juttu muuttuu koko ajan vain omituisemmaksi”, toteaa rikoskomisario Hautavainio (Ilkka Heiskanen) Lauri Törhösen ohjaaman Vares – Uhkapelimerkin lopulla, eikä voisi oikeammassa olla.

Varesten juonikuviot ovat olleet tarpeettomankin kimurantteja. Henkilöhahmoja on kasapäin ja uusia käänteitä tuodaan vielä viime metreillä. Lopussa juonenpätkiä solmitaan hätäisesti.

Tekojen motiiveja ei ole viitsitty kovin tarkkaan analysoida, vaikka juuri se on rikoselokuvassa mielenkiintoista. Jotain kuuluukin jäädä mysteeriksi, mutta elokuvan nimessä esiintyvän uhkapelimerkin merkitystä kokonaisuuden kannalta olisi voinut edes hieman valottaa.

Tapahtumat käynnistyvät, kun Jussi Vares (Antti Reini) kohtaa pankkiautomaatilla hermostuneesti käyttäytyvän naisen. Nainen on Sole Sulavesi (Minna Haapkylä), joka elelee leveästi käymättä ansiotyössä ja näyttää pelkäävän jotain. Vares rakastuu naiseen, mutta pian tämä löydetään kuolleena. Tapaus haisee rikokselle.

Sitten kaksi Solen lähipiiriin kuuluvaa henkilöä saa surmansa palkkamurhaajan toimesta. Järkytyksestään huolimatta Vares alkaa selvittää tapausta Solen veljen (Risto Kaskilahti) pyynnöstä. Lisäksi Vares lupautuu tutkimaan toimittaja Ruuhion (Mikko Leppilampi) saamia ilmiantokirjeitä. Alati paisuvaan sotkuun kytkeytyy likaista liike- ja pankkitoimintaa.

Vares ei juuri koskaan saa mitään selville itse. Nyt hän ryhdistäytyy hieman, mutta suuri osa ajasta menee edelleen känniseen haahuiluun. Sellaisia täysin hillittömiä henkilöitä, kuten Sukkanauhakäärmeen kuntosaliporukka, ei Uhkapelimerkissä onneksi ole, mutta karkeita hahmotuksia riittää ainakin tehtailija Selma Natusen (Kaarina Hazard) ja palkkamurhaaja Stahanovin (Jevgeni Haukka) muodossa.

Solen kohtalokas hahmo jää irralliseksi, eikä Solen ja Vareksen rakkaussuhdekaan vakuuta. Rikoselokuvan synkät pohjavirrat ja koomiset elementit eivät yhdisty uskottavaksi kokonaisuudeksi tälläkään kertaa.

Enemmän kuin koskaan ennen sivuhahmot Kyypakkaus, Luusalmi ja Alanen tuntuvat painolastilta, jota pitää raahata elokuvasta toiseen.

Kaisa Hiltunen

Ohjaus: Lauri Törhönen. Rooleissa: Antti Reini, Minna Haapkylä, Risto Kaskilahti, Ilkka Heiskanen. Tyylilaji: rikos. K12.

Lue lisää aiheesta

Mainos: Nordea

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut